Ελληνοτουρκικό μομέντουμ “βλέπει” ο Βενιζέλος με 1100 παραβιάσεις στο Αιγαίο σ΄ ένα πεντάμηνο

Με 1100 παραβιάσεις σ΄ ένα πεντάμηνο, 245 από τις οποίες μόνο σ΄ ένα μήνα, το Μάϊο, με διαρκείς “τσάρκες” τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά…της Αττικής και κυρίως με καθημερινές “πρόβες πολέμου” πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Βαγγέλης Βενιζέλος “βλέπει” ότι “Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να «δημιουργήσουν ένα νέο μομέντουμ, προκειμένου να ξεπεραστούν τα χρόνια ζητήματα της διμερούς προστριβής». Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Ο … εθισμός στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι προφανής . Όχι μόνο για τον κ.Βενιζέλο αλλά για όλο το πολιτικό μας σύστημα.
Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει αισιόδοξος για τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας και βέβαιος πως η σταθεροποίησή τους θα παίξει έναν σταθεροποιητικό ρόλο για ολόκληρη την περιοχή.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που στηρίζει την αισιοδοξία του ο κ. Βενιζέλος πάντως υποστηρίζει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο επίπεδο , “που ακόμα κι αν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητήσουμε θέματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενόσω θα ψάχνουμε παράλληλα τρόπους να αναβαθμίσουμε τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς – κυρίως στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Αυτό ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, πως η Τουρκία και η Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει μια δεύτερη συνάντηση του κοινού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας τον Μάρτιο του 2013, θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την τρίτη συνάντηση του θεσμού αυτού, πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο σημείο όπου, ακόμη κι αν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητούμε πράγματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναζητούμε επίσης τρόπους για να αναβαθμίσουμε τη διμερή συνεργασία μας σε όλους τους τομείς – ιδιαίτερα στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Αυτό γυρίζει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
«Πιστεύω πως η τρίτη συνάντηση (του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας) μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους (…) και πως θα είναι παραγωγική εφόσον ακολουθήσουμε νέες οδούς πρακτικής συνεργασίας και επιταχύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί» πρόσθεσε.

Τι είπε για το Κυπριακό


Καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται για μια διπλωματική λύση στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε πως οι Ελληνοκύπριοι περιμένουν μια “θετική απάντηση” από τους Τουρκοκυπρίους στις πρόσφατες προτάσεις. «Στην παρούσα φάση περιμένουμε μια ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα των συνομιλιών, όπως έχει συμφωνηθεί. Πιστεύουμε επίσης πως θα ήταν θετικό αν υπήρχε μια ευνοϊκή απάντηση από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και από την πλευρά της Τουρκίας στις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν από τον Κύπριο Πρόεδρο (Νίκο) Αναστασιάδη για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επικεντρώνοντας στο άνοιγμα της Αμμοχώστου» δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της Κύπρου για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας και η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει συστηματικά και ειλικρινώς αυτή την προοπτική, εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις ενταξιακές υποχρεώσεις της» τόνισε.

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου –και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας– και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα της Κύπρου, σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την περιφερειακή κατάσταση, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο πόλο περιφερειακής σταθερότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Θα προωθούσε επίσης την ανάπτυξη, θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και θα συνέβαλε στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

πηγή: Onalert.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest