Σημαντική βελτίωση στην αναπνευστική λειτουργία καπνιστών που υποφέρουν από άσθμα και διέκοψαν ή περιόρισαν το κάπνισμα επιλέγοντας ηλεκτρονικό τσιγάρο, διαπίστωσε έρευνα του πανεπιστημίου της Κατάνια με επικεφαλής τον καθηγητή Riccardo Polosa, μετά από αξιολόγηση 18 ασθενών και η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health.
Η μελέτη διαπίστωσε σημαντικές αντικειμενικές βελτιώσεις στην αναπνευστική λειτουργία μετά από 6 μήνες αντικατάστασης του καπνίσματος με ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως μετρήθηκαν με σπιρομέτρηση. Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση διαπιστώθηκε μετά από 12 μήνες χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επιπλέον, οι ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την αναπνοή τους, με βάση τις απαντήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι βελτιώσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και στους ασθενείς που δεν διέκοψαν πλήρως το συμβατικό τσιγάρο αλλά ελάττωσαν σημαντικά το κάπνισμα με την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Είναι γνωστό πως το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία των ασθματικών ασθενών, μέχρι τώρα όμως δεν υπήρχαν μελέτες που να υποδηλώνουν βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας στους ασθενείς που σταματούν το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου και το αντικαθιστούν με ηλεκτρονικό, σήμερα όμως με την παρούσα έρευνα υπάρχει πλέον η πρώτη κλινική απόδειξη για τα μακροχρόνια ευεργετικά αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος μέσω χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ασθματικούς ασθενείς.
Όλες οι δημοσιευμένες μελέτες, αποδεικνύουν με τον σαφέστερο τρόπο την μικρότερη βλαπτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα, ενώ ερευνητές όπως ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, επισημαίνουν πως «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτικό προϊόν του καπνίσματος, αποτελεί μία σαφώς λιγότερο βλαπτική συνήθεια». Συγχρόνως, ο Δρ. Φαρσαλινός υπογραμμίζει ότι «Όποιος, είτε ειδικός είτε μη ειδικός, αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου πλησιάζει ή είναι ίδιος με το κάπνισμα, απλώς έχει πλήρη άγνοια για το αντικείμενο».
Πηγή : imerisia.gr