Σαν σήμερα ο μεγάλος φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάζεται να πιει το Κώνειο που τον σκότωσε

Στις 15 Φεβρουαρίου του 339 π.χ. οι νόμοι της αρχαίας Αθήνας, καταδίκασαν τον Σωκράτη , μια από τις αδιαμφισβήτητα σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού πολιτισμού να πιει το Κώνειο που τον σκότωσε.

O φιλόσοφος Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο για τη διδασκαλία του προς τους νέους, τον φιλελευθερισμό που έδειχνε και έτσι θεωρήθηκε ανατρεπτικός και ότι έδειχνε ασέβεια προς τους Θεούς.

Όταν του δόθηκε η δυνατότητα να αποδράσει με τη βοήθεια των μαθητών του, εκείνος το αρνήθηκε και με θάρρος  περίμενε την εκτέλεση της θανατικής ποινής του όπως πρόσταζε ο νόμος. Ακόμα και στο τέλος έδειξε προσωπικότητα ενός γνήσιου φιλόσοφου, ενός αληθινού Έλληνα άνδρα.

Κίνητρο του θανάτου του φαίνεται να είναι η διδακτική του φιλοσοφία, μα στο βάθος είναι ότι ανέτρεψε προγενέστερους του φιλοσόφους φέρνοντας μεγάλες αντιζηλίες.  Ο Σωκράτης έμεινε στην ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες μορφές του πνεύματος.

Τι θα ήταν ο κόσμος αν δεν είχε υπάρξει ο Σωκράτης; Τι θα ήταν η Αθήνα; Η πατρίδα του που τον θανάτωσε. Ο Σωκράτης έστρεψε την προσοχή όλων από τα μαθηματικά και τη φύση τον άνθρωπο. Ασχολήθηκε με την ηθική, τη σοφία και τον τρόπο ζωής που θα πρέπει να ακολουθεί ο άνθρωπος.  Μελέτησε την αυτοσυνειδησία και τον αυτοέλεγχο. Εισήγαγε τη μελέτη του κόσμου και της φύσης στη ψυχή του ανθρώπου. Αποτελεί μια από κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτισμού παγκοσμίως, ιδρυτής της Δυτικής φιλοσοφίας, ένας μεγάλος Έλληνας

 Το Μάιο του 2012 πραγματοποιήθηκε από τον άρειο Πάγο αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη, σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Η απόφαση της δίκης ήταν ο Σωκράτης να αθωωθεί για τις κατηγορίες τις οποίες έφερε.

Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου

Ορισμός από έναν τίμιο, νομοταγή πολίτη

«Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς…

Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

1. Πρώτα απ’όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις ,

αντί να ελέγχονται από αυτές…

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..

3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..

4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς

καλοπροαίρετα.

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»

Pin It on Pinterest