Το οξύ πρόβλημα των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην πιστοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έφερε στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.
Ένα χρόνο μετά την αρχική ερώτηση της για το ίδιο θέμα, η βουλευτής Δωδεκανήσου, ύστερα και από ενημέρωση που είχε από συμπολίτες της, επανήλθε με νέα ερώτηση, με δεδομένο ότι πολλοί από όσους δικαιούνται το επίδομα δεν το λαμβάνουν, γιατί δεν έχουν περάσει πιστοποίηση.
«Ακόμη και ο ένας μήνας καθυστέρησης του επιδόματος για αυτούς τους ανθρώπους, είναι ζωτικής σημασίας» σημειώνει η Μίκα Ιατρίδη, προσθέτοντας ότι, πολλές φορές, το επίδομα είναι και ο μοναδικός πόρος για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία και καλεί τον Υπουργό Εργασίας να δώσει ουσιαστική λύση, στο πρόβλημα χιλιάδων συμπολιτών μας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: «Συνεχίζονται οι λίστες της ντροπής για τα ΑΜΕΑ, σε αναμονή της πιστοποίησης τους από τα ΚΕΠΑ».
Με ερώτηση μου πριν ένα χρόνο (6236/24-1-2013), είχε τεθεί το θέμα της απίστευτης ταλαιπωρίας, στην οποία υποβάλλονται οι συνάνθρωποι μας με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι καλούνται να «πιστοποιηθούν» για την αναπηρία τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Το Υπουργείο Εργασίας αφιέρωσε τρεις περίπου σελίδες στην απάντηση του, για να αποδειχθεί, έναν χρόνο μετά, ότι η κατάσταση είναι χειρότερη. Το πρόβλημα είναι οξύτερο στη νησιωτική Ελλάδα, όπως στα Δωδεκάνησα, με δεδομένο ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών και της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ακυρώνονται ραντεβού και οι νησιώτες υποβάλλονται σε επιπλέον έξοδα. Επειδή η γενική αναφορά δεν φαίνεται να συγκινεί το Υπουργείο, παραθέτονται δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της τραγικής κατάστασης που βιώνουν Έλληνες πολίτες με αναπηρία.
Συμπολίτης μας, καρκινοπαθής, κατά τη διάρκεια του 2013 έπαιρνε επίδομα αναπηρίας με ποσοστό 80%. Πριν τη λήξη του έτους, τον Οκτώβριο του 2013, κατέθεσε αίτηση στο ΚΕΠΑ για να περάσει πάλι από επιτροπή γιατρών, προκειμένου να πάρει το επίδομα και το 2014. Η επιτροπή δεν τον κάλεσε ακόμη, με αποτέλεσμα από το 2014 το επίδομα να έχει κοπεί. Δυστυχώς και η σύζυγος του δεν εργάζεται, άρα ο μοναδικός πόρος εισοδήματος της οικογένειας δεν υπάρχει πια.
Άλλη περίπτωση είναι ενός κατοίκου Ρόδου με νοητική υστέρηση, ο οποίος δεν μπορεί να εργαστεί. Κατέθεσε εκ νέου αίτηση για να περάσει από το ΚΕΠΑ, προκειμένου να λάβει ποσοστό αναπηρίας 67%, ώστε να δικαιούται το επίδομα. Ακόμη δεν έχει περάσει από την επιτροπή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει.
Επειδή είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν πιστοποιούνται από τα ΚΕΠΑ. Επειδή, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τα επιδόματα κόβονται και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο για να επιβιώσουν, όπως προκύπτει από τις παραπάνω περιπτώσεις. Επειδή, ακόμη και ο ένας μήνας καθυστέρησης του επιδόματος για αυτούς τους ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβει, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες «πιστοποίησης» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τα ΚΕΠΑ;
- Τι θα πράξει με τα επιδόματα που κόβονται, χωρίς να είναι υπαίτιοι οι άνθρωποι με αναπηρία και για τους οποίους το επίδομα αυτό, αποτελεί το μόνο πόρο για την επιβίωση τους;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη