Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ήλιος έχει πέσει σε… νάρκη και φοβούνται ότι θα ζήσουμε πολύ παγωμένους χειμώνες, όπως αυτοί καταγράφηκαν το 1645 και διήρκεσαν έως το 1715
Είναι μία μίνι εποχή παγετώνων προ των πυλών; Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο ήλιος «έχει πάει για ύπνο» και τονίζουν πως αυτό το γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη γη. Το 2013 αναμενόταν ότι θα είναι η χρονιά με τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια, ωστόσο οι οι ερευνητές λένε ότι η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και εκφράζουν φόβους ότι θα ζήσουμε μία εποχή, «πολύ παρόμοια με ό,τι συνέβη το 1645, όταν χτύπησε τη γη ένας μίνι παγετώνας», όπου μέχρι και ο Τάμεσης του Λονδίνου είχε παγώσει.
«Η δραστηριότητα του Ηλίου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 100 χρόνια», τονίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτή η ηλιακή ανάπαυλα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στη γη. Υπάρχει, λένε μια πιθανότητα όπου κατά 20 % θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε «σημαντικές αλλαγές» όσον αφορά στη θερμοκρασία του πλανήτη.
« Ό, τι μέτρο και αν χρησιμοποιήσει κανείς, οι ηλιακές μετρήσεις μειώνονται», είπε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρισον μιλώντας στο BBC.
« Είμαι ηλιακός φυσικός εδώ και 30 χρόνια και ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο κρύους χειμώνες παρόμοιους με αυτούς που καταγράφηκαν το 1645 και διήρκεσαν έως το 1715, όταν οι ηλιακές κηλίδες έγιναν εξαιρετικά σπάνιες.
«Υπήρχαν ψυχροί χειμώνες, σχεδόν επρόκειτο για μία μίνι εποχή παγετώνων. Ήταν μία περίοδος κατά την οποία μέχρι και ο ποταμός Τάμεσης πάγωσε», πρόσθεσε.
Και η επιστήμονας Λούσι Γκριν, όμως, που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, προειδοποίησε για ακραία καιρικά φαινόμενα. Είπε πως πιστεύει ότι η κατάσταση τώρα θα μπορούσε να είναι διαφορετική εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ο Παγωμένος Τάμεσης -1677- μία ελαιογραφία του Αβραάμ Χόντιους η οποία δείχνει την παλιά γέφυρα του Λονδίνου κατά τη διάρκεια του φαινομένου «Maunder Minimum»
«Έχουμε στη διάθεσή μας παρατηρήσεις 400 χρόνων και όλα δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία παρόμοια κατάσταση, όπως το 1645», τόνισε, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικός με τότε και η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει όλο αυτό που έρχεται». «Είναι δύσκολο να πούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Μάικ Λόκγουντ του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, επίσης, τόνισε ότι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα κλιματολογικά συστήματα.
« Εκτιμούμε ότι μέσα σε 40 χρόνια υπάρχει μια πιθανότητα των 10 με 20 % να είμαστε πίσω στο 1645», είπε χαρακτηριστικά.
Πέρυσι, μάλιστα, και η NASA προειδοποίησε ότι «κάτι αναπάντεχο συμβαίνει στον Ήλιο».
Πηγή: Daily Mail