«Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για τις αντιδράσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σχετικά με τα δημοσιεύματα για τη σχεδιαζόμενη καταστροφή μέρους των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο»
«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις σχετικά με τα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου που αναφέρονται σε επικείμενη καταστροφή μέρους των χημικών όπλων της Συρίας δυτικά της Κρήτης, νότια της Ιταλίας, στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου. Για το θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή σχετική Ερώτηση με θέμα: «Επικίνδυνα χημικά θα διαλυθούν σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης;», ενώ Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συντονίζονται και ετοιμάζονται για αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε διεθνείς Οργανισμούς.
Οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου ανησυχούν για την ‘κινητικότητα’ μεγάλων ποσοτήτων τοξικών ουσιών στον ευαίσθητο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι θάλασσες μας, κυρίως η θαλάσσια περιοχή Ρόδου – Καρπάθου – Κάσου, βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ‘διαδρομή’. Η περιβαλλοντική προστασία του θαλάσσιου χώρου της Μεσογείου, η υγεία των κατοίκων, η διαφάνεια σε εξειδικευμένες και τεχνικά δύσκολες επιχειρήσεις μεταφοράς και καταστροφής τοξικών αποβλήτων και η ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να αποτελούν το πρότυπο συμπεριφοράς και τμήμα της επίλυσης του προβλήματος και όχι μια ακόμα αδιάφορη κυβερνητική στάση στην προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της νησιωτικής μας χώρας.
Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα. Το ενδεχόμενο μιας ‘περιβαλλοντικής βόμβας’ φυτεμένης στα σωθικά της, σε οποιοδήποτε σημείο και να συμβεί αυτό, θα επιβαρύνει επικίνδυνα το θαλάσσιο περιβάλλον και τα νησιωτικά οικοσυστήματα και θα επηρεάζει τη συμπεριφορά της θαλάσσιας ζωής σε αυτά, όπως και τις ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα, π.χ. την αλιεία, τον τουρισμό κ.ά. Στις θάλασσες, δεν υπάρχουν φυσικά φράγματα που να εμποδίζουν τη διάδοση της μόλυνσης…
Το Αιγαίο είναι από τις ομορφότερες περιοχές του κόσμου. Είμαστε αποφασισμένοι να μη γίνουμε παρατηρητές της οικολογικής καταστροφής του. Θα υπερασπιστούμε με κάθε θεσμικό μέσο το παρόν και το μέλλον μας, γιατί η δικές μας παρεμβάσεις είναι άμεσα διασυνδεδεμένες με την τύχη του.
Χρειάζεται επιτέλους να παρθούν πολιτικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου και απειλής θαλάσσιας καταστροφής από τη μεταφορά επικίνδυνων χημικών και κάθε λογής τοξικών φορτίων. Περιμένουμε υπεύθυνη ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς».