19°C52%

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Προς επανέναρξη των ερευνών με NAVTEX το Σαββατοκύριακο

Στην τελική ευθεία φαίνεται να εισέρχονται οι διαδικασίες για την επανέναρξη των θαλάσσιων ερευνών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, με την έκδοση NAVTEX να αναμένεται πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου.

Η κινητικότητα αφορά το έργο Great Sea Interconnector (GSI) και τις έρευνες που προηγούνται της πόντισης του καλωδίου. Για την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στη θάλασσα απαιτείται πρώτα να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις.

Οι άδειες και το επόμενο βήμα

Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα μέλη της ειδικής διυπουργικής επιτροπής ΕΧΑΕΘ ενημερώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, προκειμένου να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους έως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Εφόσον δοθεί θετική γνωμοδότηση, θα ακολουθήσει η έκδοση της «άδειας εξαίρεσης» από το Λιμενικό για το γαλλικής σημαίας Abeille Marengo. Στη συνέχεια θα υποβληθεί το αίτημα έκδοσης NAVTEX, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πλοίο παραμένει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η ναυτική αναγγελία αναμένεται να έχει άμεση ισχύ, ώστε να μπορέσει να αποπλεύσει για την περιοχή των ερευνών μόλις ολοκληρωθεί η αδειοδότηση.

Πρόσθεσε το Rodosreport στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Στο επίκεντρο η στάση της Τουρκίας

Η προοπτική επανεκκίνησης των εργασιών στρέφει ξανά την προσοχή στην αντίδραση της Άγκυρας, μετά τις τουρκικές παρεμβάσεις στις έρευνες του 2024.

Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες, χωρίς αυτό να συνιστά εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν νέες αντιδράσεις. Η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει αντιρρήσεις για έρευνες σε περιοχές στις οποίες προβάλλει διεκδικήσεις.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προηγηθεί επικοινωνία μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας για την ενημέρωση της Άγκυρας σχετικά με τις εργασίες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε δική της NAVTEX.

Καθοριστικό ορόσημο παραμένει η έκδοση της ελληνικής NAVTEX, εφόσον ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις. Μέχρι τότε, η επανέναρξη των ερευνών αποτελεί αναμενόμενο επόμενο βήμα και όχι ήδη συντελεσμένη εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης: Όλα τα νέα της ημέρας στο Rodosreport.gr

Pin It on Pinterest