17°C68%

Τηλεδιάσκεψη Χατζημάρκου μετά τα γεγονότα της Πάρου: Ζητούν νομοτεχνική βελτίωση για τους αιρετούς

Σε ομόφωνη απόφαση για την υποβολή αιτήματος νομοτεχνικής βελτίωσης των διατάξεων που αφορούν την ιδιάζουσα δωσιδικία των αιρετών κατέληξε η ευρεία τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Πάρο, τα οποία, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ανέδειξαν την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία σε υποθέσεις που συνδέονται άμεσα με την άσκηση των καθηκόντων των αιρετών.

Ευρεία συμμετοχή από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος δήμαρχοι από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς και μεγάλος αριθμός αιρετών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης και Κατερίνα Μονογυιού. Τηλεφωνικά παρενέβησαν η Μίκα Ιατρίδη και ο Γιάννης Παππάς, καθώς βρίσκονταν σε μετακίνηση.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Βασίλη Υψηλάντη σε επίπεδο νομικής επιχειρηματολογίας, καθώς και των δημοτικών συμβούλων και νομικών Παναγιώτη Αβρίθη και Τηλέμαχου Καμπούρη.

Δεν ζητούν ασυλία για τα αιρετά πρόσωπα

Οι συμμετέχοντες ξεκαθάρισαν ότι το αίτημά τους δεν αποσκοπεί στη δημιουργία ειδικού καθεστώτος προστασίας για τους αιρετούς ούτε στην αποφυγή του ελέγχου από τη Δικαιοσύνη.

Αντίθετα, υπογράμμισαν ότι τα πολιτικά και αιρετά πρόσωπα οφείλουν να λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους και να βρίσκονται στη διάθεση των ανακριτικών, δικαστικών και ελεγκτικών αρχών χωρίς καμία εξαίρεση.

Όπως επισημάνθηκε, το ζήτημα που τίθεται αφορά αποκλειστικά την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας με όρους αναλογικότητας, όταν τα υπό διερεύνηση αδικήματα φέρεται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των αιρετών και εξαιτίας αυτών.

Στο κοινό κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι τα γεγονότα στην Πάρο έδειξαν πως οι ισχύουσες διατάξεις χρειάζονται νομοτεχνική βελτίωση, ιδιαίτερα ως προς τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Χατζημάρκος: Απόλυτος σεβασμός στη Δικαιοσύνη

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Χατζημάρκος διευκρίνισε ότι η τηλεδιάσκεψη δεν αποτελούσε Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, αλλά μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε, η Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ, καθώς και η πρόταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων για κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων της ΠΕΔ και του ΦοΔΣΑ, θα εξεταστούν μέσα από τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση σέβεται πλήρως τον ρόλο της Δικαιοσύνης και δεν επιδιώκει προνομιακή μεταχείριση για κανέναν αιρετό.

«Ούτε κανείς κρύφτηκε, ούτε κανείς έχει ασυλία, ούτε κανείς έχει κανενός είδους ειδική διαχείριση ή μεταχείριση. Η δουλειά της Δικαιοσύνης και των οργάνων της είναι απολύτως σεβαστή», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αιρετοί είναι υποχρεωμένοι να ελέγχονται και να λογοδοτούν όπως κάθε πολίτης, παραμένοντας στη διάθεση των αρμόδιων αρχών.

«Όλο τον έλεγχο που μπορούν να κάνουν τα όργανα της Δικαιοσύνης, όλη τη λογοδοσία και ό,τι ενδεχομένως πρέπει να τους ασκηθεί, είμαστε εδώ ανοιχτοί, σε μια ευνομούμενη κοινωνία, ίσοι μεταξύ ίσων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υψηλάντης: Θεμελιώδης υποχρέωση το τεκμήριο της αθωότητας

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και κοσμήτορας της Βουλής Βασίλης Υψηλάντης επισήμανε ότι η διερεύνηση των αιτιών μιας καταστροφικής πυρκαγιάς και η απόδοση ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και βασική αρχή του Κράτους Δικαίου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι εξίσου απαραίτητος είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αιρετούς που συνεργάζονται με τις αρχές και ταυτόχρονα παραμένουν στην πρώτη γραμμή διαχείρισης μιας κρίσης.

Αναφερόμενος στην εικόνα αιρετών να οδηγούνται με χειροπέδες ενώπιον των δικαστικών αρχών και στη συνέχεια να αφήνονται ελεύθεροι, υπογράμμισε ότι το τεκμήριο της αθωότητας δεν αποτελεί μια τυπική διακήρυξη, αλλά θεμελιώδη συνταγματική υποχρέωση.

Στήριξη της πρότασης στη Βουλή

Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκαν η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι θα στηρίξουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την πρόταση που θα διαμορφωθεί, προκειμένου να υπάρξει θεσμική και νομοθετική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το επόμενο βήμα είναι η συγκεκριμενοποίηση της προτεινόμενης νομοτεχνικής βελτίωσης, ώστε να κατατεθεί αρμοδίως, με τους συμμετέχοντες να επαναλαμβάνουν ότι δεν επιδιώκεται περιορισμός του δικαστικού ελέγχου, αλλά μια αναλογικότερη εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Χωρίς τον Δήμαρχο Ρόδου η τηλεδιάσκεψη για τα γεγονότα της Πάρου

Χωρίς τη συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Αλέξανδρου Κολιάδη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ευρεία τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Η επιστολή της ΠΕΔ και η απάντηση Χατζημάρκου

Της τηλεδιάσκεψης είχε προηγηθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΦοΔΣΑ στην Πάρο, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον Δήμο, την τοπική κοινωνία και τον Δήμαρχο Πάρου Κωνσταντίνο Μπιζά, μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Μετά την πρόσκληση του Γιώργου Χατζημάρκου για ευρεία τηλεδιάσκεψη, ο Αλέξανδρος Κολιάδης απέστειλε επιστολή με την οποία ζήτησε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες θεσμικές και καταστατικές διαδικασίες. Επισήμανε ότι η ΠΕΔ και ο ΦοΔΣΑ αποτελούν διαφορετικούς φορείς και ότι η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης προϋποθέτει σχετική απόφαση του αρμόδιου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος απάντησε ότι η συνάντηση της Τρίτης δεν αποτελούσε Γενική Συνέλευση ούτε συνεδρίαση καταστατικού οργάνου, αλλά μια ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η συζήτηση για τα γεγονότα της Πάρου. Τόνισε ακόμη ότι η προβλεπόμενη Γενική Συνέλευση δεν ακυρώνεται ούτε υποκαθίσταται και ότι θα συγκληθεί από το αρμόδιο όργανο, με βάση τον νόμο και το καταστατικό του ΦοΔΣΑ.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest