Σεισμολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο, ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 27/5 και έγινε αισθητός και στην Αττική.
«Η απουσία μετασεισμών προβληματίζει και με κάνει επιφυλακτικό», ανέφερε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε: «Αυτό που μας προβληματίζει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε ακόμα μετασεισμική ακολουθία».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος γράφει: «Σεισμός μεγέθους 4,8 το βράδυ κοντά στην Ιτέα. Διάρρηξη με διεύθυνση ανατολική-δυτική, τυπική για τον Κορινθιακό κόλπο. Η απουσία μετασεισμών προβληματίζει και με κάνει επιφυλακτικό, δεδομένου ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εμφάνιση προσεισμών».
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για μια τυπική σεισμική δόνηση για την περιοχή, με έναν μηχανισμό γένεσης που ήταν αναμενόμενος. «Ήταν δηλαδή κάτι σύνηθες για την περιοχή. Από κει και πέρα αυτό που μας προβληματίζει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε ακόμα μετασεισμική ακολουθία και έτσι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».
«Από τα πράγματα που πάντα αξιολογούμε για την εξέλιξη του φαινομένου είναι και η μετασεισμική ακολουθία. Δηλαδή αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι μία μετασεισμική ακολουθία να εξελίσσεται φυσιολογικά. Δεν σημαίνει πάντα ότι η φύση είναι υποχρεωμένη να πάει με τους κανόνες που συνήθως βλέπουμε. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Από την άλλη μεριά όμως, δεν έχουμε τα δεδομένα αυτά ώστε να βασιστούμε με ακρίβεια και να πούμε ότι το φαινόμενο βαίνει ομαλά προς εκτόνωση», εξήγησε.
«Το δυναμικό της περιοχής είναι σημαντικότατο. Είχαμε και μεγάλες δονήσεις στην εγγύς περιοχή και πάνω από 6 στο παρελθόν. Από κει και πέρα τώρα στην ίδια ακριβώς περιοχή είχαμε και πριν τρία χρόνια σχεδόν άλλο ένα σεισμό μεγέθους 5, χωρίς να επιφέρει κάποια βλάβη δηλαδή στις γειτονικές περιοχές. Από κει και πέρα βέβαια κρατάμε την επιφύλαξη να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο», κατέληξε.
about:blank
«Είναι ένας σεισμός, ο οποίος είναι συνηθισμένος για τον χώρο του Κορινθιακού κόλπου. Ο σεισμός αυτός ξέφυγε λιγάκι από την καθιερωμένη σεισμικότητα, ήταν πιο μεγάλος. Ο χώρος αυτός έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Μέχρι στιγμής δεν ανησυχούμε για κάτι. Δεν σημειώθηκε καμία ζημιά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να υπάρχει βεβαίως ανησυχία», δήλωνε, νωρίτερα, στο Mega, ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.