Ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά έστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Δεν μπορεί να υπάρχει απόφαση που να απειλεί ευρωπαϊκή χώρα να κάνει αυτό που είναι νόμιμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την άρση του casus belli από την Άγκυρα μετά από 30 χρόνια.
«Κάποιοι θρέφονται από τις εντάσεις με την Τουρκία και δεν μπορούν να υπάρξουν αλλιώς», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
Τι είναι το casus belli
Το casus belli των Τούρκων κατά της Ελλάδας είναι μια επίσημη απειλή πολέμου που διατυπώθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (τουρκικό κοινοβούλιο), η οποία δηλώνει ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, αυτό θα αποτελέσει αιτία πολέμου για την Τουρκία.
Πλαίσιο και ιστορικό
- Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει και κυρώσει (το 1995), δίνει στα παράκτια κράτη το δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια.
- Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση και θεωρεί ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα είχε ως συνέπεια να καταστεί περίπου το 70% του Αιγαίου ελληνικό, περιορίζοντας δραστικά την τουρκική πρόσβαση και δυνατότητα ναυσιπλοΐας.
- Στις 9 Ιουνίου 1995, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την απειλή πολέμου, εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο.
Τι σημαίνει πρακτικά
- Το casus belli αποτελεί μόνιμη απειλή κατά της Ελλάδας και ένα κρίσιμο στοιχείο της έντασης στο Αιγαίο.
- Η Ελλάδα θεωρεί την απειλή αυτή παράνομη και αντίθετη με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει την απειλή ή τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις.
- Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και αποτελεί μέρος των ελληνοτουρκικών διαφορών που σχετίζονται με την κυριαρχία, τις θαλάσσιες ζώνες, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.