Diablo Winds: Διπλάσια η ταχύτητα των ανέμων στις φωτιές στην Καλιφόρνια σε σχέση με το Μάτι – «Τα σπίτια ακριβά όχι όμως ανθεκτικά»

Για τις φωτιές στην Καλιφόρνια μίλησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης στην εκπομπή «Συνδέσεις». Αναφερόμενος στα αίτια της τεράστιας καταστροφής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ταχύτητα των ανέμων έφτασε τα 160 χλμ/ώρα, δηλαδή διπλάσια από εκείνη στο Μάτι.

«Είναι ταχύτητες ανέμου τυφώνα ή μικρού κυκλώνα. Οι τυφώνες εμφανίζονται στην ξηρά, ενώ οι κυκλώνες στη θάλασσα. Αν και οι κυκλώνες μπορούν να έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες στη θάλασσα, οι τυφώνες μπορεί να φτάνουν τα 160-180 χλμ/ώρα. Στην Καλιφόρνια δεν υπήρχε κυκλική κίνηση, αλλά κατερχόμενοι άνεμοι από τα βουνά που άλλαζαν κατεύθυνση. Όταν ξεκινά η φωτιά, δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα και οι Diablo Winds γίνονται ακόμα πιο απρόβλεπτοι», εξήγησε.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια δήλωσε: «Ένας βασικός παράγοντας ήταν οι άνεμοι με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, γνωστοί ως Diablo Winds ή Santa Ana. Ονομάζονται “διαβολικοί” γιατί κατεβαίνουν από τις χαράδρες και αλλάζουν κατευθύνσεις, κάτι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

Όταν ρωτήθηκε αν έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχοι άνεμοι στην Ελλάδα, απάντησε: «Τέτοιες ταχύτητες δεν γνωρίζω. Στο Μάτι οι άνεμοι έφτασαν μέχρι τα 80 χλμ/ώρα, ίσως και τα 100, αλλά αυτό ήταν ακραίο φαινόμενο για την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε αν θα το ξαναδούμε».

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε επίσης πως ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η ανθεκτικότητα των σπιτιών. «Στη φωτιά στο Μάουι, πριν ενάμιση χρόνο, κάηκε ολόκληρη η πόλη Λαχάινα, εκτός από ένα σπίτι που κατασκευάστηκε με σύγχρονους κώδικες. Τα σπίτια που είναι κτισμένα με τέτοιες προδιαγραφές αντέχουν περισσότερο από τα ξύλινα. Σε περιοχές όπως το Pacific Palisades, με τροπική βλάστηση γύρω από τα σπίτια, ακόμα και τα πολυτελή σπίτια δεν είναι πάντα ανθεκτικά. Πολλά έχουν ξύλινες στέγες ή εξέδρες και μη ανθεκτικά κεραμίδια».

Τόνισε, τέλος, ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει επενδύσει σε σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, αλλά όχι αρκετά στη θωράκιση των σπιτιών έναντι ακραίων φαινομένων. «Με την κλιματική αλλαγή, τα φαινόμενα γίνονται πιο ακραία και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας», κατέληξε.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest