«Φτιάξτε επιτέλους τις δομές», τονίζουν τοπικοί φορείς
“Ώρα μηδέν” για την προσωρινή φιλοξενία εκατοντάδων μεταναστών στο Ηράκλειο, μετά το “λουκέτο” στο κτήριο του πρώην ΚΤΕΛ στην παραλιακή, το οποίο έβαλε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου, αφού είχε εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια. Ταυτόχρονα, ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Νίκος Τσομπάνης, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο, με τη σήμανση “εξαιρετικά επείγον”, τόσο προς την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και προς τον Δήμο Ηρακλείου, με στόχο την εξεύρεση χώρων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες διαμονής και φύλαξης.
Την ώρα που οι σχετικοί φορείς αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου, αφού ο Σταύρος Αρναουτάκης ξεκαθαρίζει πως θα προχωρήσει σε μια ακόμη παρέμβαση προς τον αρμόδιο υπουργό, τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που είχε ανακοινωθεί 9 μήνες πριν για τη δημιουργία δύο δομών στο νησί για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.
Κοινή γραμμή
Γενικότερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διατηρούν κοινή γραμμή, καθώς όλοι υποστηρίζουν πως η δημιουργία δύο δομών προσωρινής φιλοξενίας είναι η “χρυσή τομή” στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η μία δομή προσωρινής φιλοξενία θα εγκατασταθεί στην ανατολική Κρήτη και η άλλη στο δυτικό τμήμα του νησιού, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Συριγωνάκης.
Σαφώς, οι αβέβαιες απαντήσεις είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία στην τοπική κοινωνία, καθώς στο επόμενο “καραβάνι της ελπίδας”, το οποίο είναι αναπόφευκτα πολύ κοντά, είναι πιθανό να προκαλέσει απαράδεκτες καταστάσεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρόδο, όπου εκατοντάδες μετανάστες κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, διαμένοντας σε πρόχειρους καταυλισμούς με αυτοσχέδια καταλύματα από χαρτόκουτες και σκηνές.
Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, η Περιφέρεια και ο Δήμος Ηρακλείου πετούν το “μπαλάκι” στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς είναι το μόνο που μπορεί να βρει ουσιαστική λύση.
Παρ’ όλα αυτά, ο σχεδιασμός για τις δύο δομές προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών έχει “παγώσει” εδώ και μήνες, χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη, ακόμα και τώρα που εκατοντάδες μετανάστες πρόκειται να βρεθούν στον “αέρα”, την ίδια στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές ολοένα και αυξάνονται, όπως δηλώνει και ο περιφερειάρχης.
«Το Μεταναστευτικό στο νησί της Κρήτης έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει επιτέλους να πραγματοποιηθούν οι δύο δομές, όπως είχε ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς μετάβασης στα υπόλοιπα κέντρα της Ελλάδας. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να βρεθούν δύο χώροι που θα πληρούν σαφώς τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης», είπε, ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Ο αρμόδιος υπουργός είχε προγραμματίσει την επίσκεψή του στο νησί τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν ήρθε, βάζοντας έτσι σε αναμονή τον σχετικό σχεδιασμό. Βέβαια, έχουμε έρθει σε επικοινωνία και συζητήσαμε τη θέση του υπουργείου εις γνώση του πρωθυπουργού, με τους φορείς να συμφωνούν με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμα».
Ωστόσο, στις συζητήσεις του υπουργείου υπάρχουν υποψήφιες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Συριγωνάκης, με το πρώην ΚΤΕΟ να απορρίπτεται, καθώς δε βρίσκεται καν στη σχετική ατζέντα.
Βέβαια, ο Δήμος Ηρακλείου αδυνατεί να διαθέσει κτηριακές εγκαταστάσεις για τη διαμόρφωση δομών προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών. Ακόμα και μετά από μια σειρά συσκέψεων και συζητήσεων, δεν έχουν βρεθεί ακόμα κατάλληλοι χώροι, όπως ανακοινώνει και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου. Επίσης, ούτε το κτήριο του “Φάρου”, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τσαγκαράκη, κρίνεται το ιδανικό για αξιοποίηση, καθώς θέλει πολλά χρήματα για την ανακατασκευή του, αφού είναι μια κτηριακή μονάδα εντελώς εγκαταλελειμμένη.
Στο ίδιο ύφος προσθέτει και ο κ. Γιάννης Βαρδαβάς, πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου, ότι «ο Θεατρικός Σταθμός πράγματι κι εγώ ο ίδιος πίστευα πως είναι ένας αξιοπρεπής χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενεί προσωρινά τους μετανάστες για κάποιες ώρες μέχρι να μεταβούν σε άλλα κέντρα της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο κτήριο θα αξιοποιηθεί διαφορετικά, όπως αποφάσισε το αρμόδιο υπουργείο».
Ο ίδιος επιβεβαιώνει κατηγορηματικά πως στο ΚΤΕΛ της παραλιακής Ηρακλείου δε θα φιλοξενηθούν πια οι μετανάστες, καθώς οι εργασίες για την υλοποίηση των λιμενικών γραφείων έχουν ήδη ξεκινήσει.
«Ο χώρος έχει κλειδωθεί. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα γιατί κανένας από τους φορείς δεν είχε καμία ανταλλακτική λύση σχετικά με τις δομές προσωρινής φιλοξενίας», κατέληξε ο κ. Βαρδαβάς.
Σταύρος Αρναουτάκης: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε Ρόδος»
Είναι φανερό, λοιπόν, πως το Ηράκλειο βρίσκεται στην… κόψη του ξυραφιού, καθώς το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπο με εικόνες ντροπής, όπως αυτές της Ρόδου, είναι πολύ πιθανό, με τον κ. Αρναουτάκη να απαντάει τα εξής: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε Ρόδος. Το υπουργείο πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να βρεθούν οι δύο χώροι. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που μπορούν να διατεθούν για τη διαμόρφωση των δομών προσωρινής φιλοξενίας και αυτό πρέπει να γίνει».
Ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα έμπρακτα αποτελέσματα, αλλά όλοι προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως επιβεβαιώνει και ο αντιπεριφερειάρχης, καθώς η Περιφέρεια συνεργάζεται με το Λιμενικό και με τον Δήμο Ηρακλείου σαν σύνολο, με εθελοντές και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να χαρίζουν την πολύτιμη βοήθειά τους.
Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ TV:
Πηγή: neakriti.gr