Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στη σύνδεση ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο, προσφέροντας ελπίδες για νέες θεραπείες για τη νόσο Πάρκινσον.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nagoya, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο npj Parkinson’s Disease, ανακάλυψαν ότι οι μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή, στους μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα, συνδέονται με την έλλειψη δύο σημαντικών βιταμινών: της ριβοφλαβίνης (Β2) και της βιοτίνης (Β7).
Αυτή η έλλειψη φαίνεται να συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες που περιλαμβάνουν τη χορήγηση αυτών των βιταμινών.
Η σύνδεση εντέρου – εγκεφάλου και το Πάρκινσον
Οι ειδικοί είχαν υποψιαστεί εδώ και καιρό ότι το έντερο και ο εγκέφαλος σχετίζονται στενά για τη νόσο Πάρκινσον. Η πρόσφατη μελέτη εστιάζει στις μεταβολές του μικροβιώματος που επηρεάζουν τη σύνθεση βιταμινών Β στον οργανισμό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από 94 ασθενείς με Πάρκινσον και 73 υγιείς εθελοντές στην Ιαπωνία και συνέκριναν τα αποτελέσματα με δεδομένα από άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρ’ όλο που οι ομάδες βακτηρίων διέφεραν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, όλες επηρέαζαν κοινές βιοχημικές οδούς που παράγουν τις βιταμίνες Β. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών συνδέθηκε με μειωμένη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs) και πολυαμινών, ουσίες που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βλεννογόνου στο έντερο.
Η αδυναμία του προστατευτικού βλεννογόνου στρώματος του εντέρου φαίνεται να αυξάνει τη διαπερατότητα του εντέρου, επιτρέποντας σε τοξίνες, όπως φυτοφάρμακα και χημικά καθαριστικά, να διεισδύσουν στον οργανισμό. Αυτές οι τοξίνες ενισχύουν την παραγωγή ινιδίων α-συνουκλεΐνης, της πρωτεΐνης που συσσωρεύεται στα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη και σχετίζεται με τα νευρολογικά συμπτώματα της νόσου.
Μια απλή και πολλά υποσχόμενη θεραπεία
Η έρευνα έδειξε ότι η χορήγηση βιταμινών Β2 και Β7 μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ένα υποσύνολο ασθενών με Πάρκινσον, ειδικά σε εκείνους που εμφανίζουν δυσβίωση του εντέρου (ανισορροπία των μικροοργανισμών του εντέρου).
Οι επιστήμονες προτείνουν τώρα την ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου ή των μεταβολιτών στα κόπρανα, ώστε να εντοπίζονται οι συγκεκριμένες ελλείψεις και να προσαρμόζεται η θεραπεία ανάλογα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στοχευμένη χορήγηση βιταμινών ή την ενίσχυση της υγείας του εντερικού μικροβιώματος.
Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη
Η μελέτη αυτή ανοίγει ένα νέο πεδίο στη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον, προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρ’ όλο που δεν είναι πιθανό όλοι οι ασθενείς να ωφεληθούν από την ίδια θεραπεία, η εξατομίκευση των παρεμβάσεων, βασισμένη στην ανάλυση του εντερικού μικροβιώματος, μπορεί να αλλάξει δραματικά την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών.
Η εξασφάλιση υγιούς μικροβιώματος και η μείωση της έκθεσης σε τοξίνες φαίνονται επίσης να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Μελλοντικές έρευνες και κλινικές δοκιμές αναμένεται να επιβεβαιώσουν και να επεκτείνουν αυτές τις δυνατότητες, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για αποτελεσματικότερες και πιο προσιτές θεραπείες για τη νόσο Πάρκινσον.