Ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Ρόδου προκάλεσε η «Bora» καθώς οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές έριξαν στο έδαφος τον καρπό. Η κακοκαιρία χτύπησε ανελέητα το βόρειο τμήμα του νησιού, όπου όμως κυριαρχεί η τουριστική δραστηριότητα, ενώ στο κεντρικό και νότιο τμήμα οι βροχές ήταν ευεργετικές για το φυτικό κεφάλαιο αλλά ζημιογόνες για την ηρτημένη παραγωγή.
Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις παραγωγών και ελαιοτριβέων της Ρόδου, με τους οποίους συνομίλησε το olivenews.gr.
Η εικόνα που δίνει ο Στέφανος Γέροντας, ιδιοκτήτης σύγχρονου ελαιοτριβείου στην περιοχή του Αρχάγγελου, είναι ότι στο βόρειο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στη Μαρίτσα (κοντά στο αεροδρόμιο), ένα ερασιτεχνικής χρήσης βροχόμετρο 500 χιλιοστών ύψους βροχής, από τα ξημερώματα του Σαββάτου ως τις 8 το απόγευμα της ίδιας μέρας, είχε ξεχειλίσει!
Η «Bora» ξέσπασε εν μέσω συγκομιδής που είχε ξεκινήσει στη Ρόδο όπως και σε όλη τη χώρα. Οι βροχές και οι ισχυροί άνεμοι, έριξαν στο έδαφος τις ελιές πριν προλάβουν οι παραγωγοί να συγκομίσουν.
Στη Ρόδο, το 60-70% της καλλιέργειας αποτελεί η αρχαία ποικιλία της θρουμπολιάς, μεσόκαρπη ποικιλία η οποία έχει πολύ υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα που ξεπερνά πολλές φορές το 18% και φτάνει ακόμη και στο 30%. Επίσης, καλλιεργείται η κορωνέικη (σε νέες φυτεύσεις στην περιοχή του αεροδρομίου και αλλού) και σε μικρότερες εκτάσεις άλλες όπως η αρμπεκίνα, η Καλαμών κ.α.
Η ελαιοπαραγωγή στη Ρόδο, στις καλές χρονιές, μπορεί να φτάσει στους 10.000 τόνους. Φέτος, εκτιμάται ότι θα διαορφωθεί στους 2.000 τόνους. Το ελαιόλαδο που παράγει η Ρόδος, καταναλώνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο νησί, καθώς απορροφάται στις ξενοδοχειακές τουριστικές μονάδες και τις εταιρίες εστίασης που έχουν έντονη δραστηριότητα. Σε κάποιες (λίγες) περιπτώσεις, όταν η παραγωγή είναι αισθητά υψηλή, τότε ένα μέρος πωλείται χύμα στο εμπόριο – και φέτος, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί, εξηγεί ο κ. Γέροντας.
Το πρόβλημα της ανομβρίας, ταλαιπωρεί τη Ρόδο και δυστυχώς οι ισχυρές βροχές, έπεσαν στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ στο κεντρικό και νότιο τμήμα που υπάρχουν και οι ταμιευτήρες νερού, δεν ήταν τόσο ισχυρές. Η ελαιοκαλλιέργεια στη Ρόδο, δεν αποτελεί προτεραιότητα λόγω της τουριστικής οικονομικής άνθισης με συνέπεια πολλοί ιδιοκτήτες ελαιώνων να μην φροντίζουν για τη λίπανση, το κλάδεμα, ακόμη και για το μάζεμα του καρπού σε κάποιες περιπτώσεις.
Συνολικά, 11 ελαιοτριβεία λειτουργούν στο νησί, εκ των οποίων τα 6 είναι διφασικά και τα άλλα 5 τριφασικά. Πάντως, από τα 11 ελαιοτριβεία, μόνο τα 4 είναι σύγχρονα – τα υπόλοιπα έχουν ξεπερασμένο εξοπλισμό της δεκαετίας του ’80.
Όσοι δεν είχαν την δυνατότητα ή την επιμέλεια να ποτίσουν τις ελιές τους, αφήνοντας τον καρπό αδύναμο και αφυδατωμένο πάνω στα δέντρα, αντιμετωπίζουν τώρα μεγαλύτερες ζημιές καθώς η «Bora» έριξε κάτω τις ελιές τους, λέει στο olivenews.gr ο Στέλιος Κατταβενός, παραγωγός ελαιολάδου στο νησί.
Ο ίδιος, καθώς είχε φροντίσει τον ελαιώνα του, διαπιστώνει ότι η συγκομιδή του, ως τώρα, είναι ιδιαίτερα αποδοτική με την ελαιοπεριεκτοκότητα να φτάνει στο 30% (3 κιλά ελιές να δίνουν 1 κιλό λάδι), για πρώτη φορά – όλες οι προηγούμενες σοδειές, είχαν απόδοση 4/1 ή 4,5/1.
Ο Γιώργος Τσακαλιός, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο κεντρικό τμήμα της Ρόδου (Απόλλωνας), διαπιστώνει πως η «Bora» έριξε τις ελιές, έπεσε κάτω στο χώμα καλός καρπός που δεν είχαν προλάβει οι καλλιεργητές να μαζέψουν.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) κατέγραψε στην πόλη της Ρόδου (βόρεια του νησιού) 337,4 χιλιοστά βροχής στο διάστημα από 30 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου, ποσότητα πάρα πολύ μεγάλη – για την ακρίβεια η τρίτη μεγαλύτερη που έδωσε η «Bora» στην Ελλάδα.
Πηγή: olivenews.gr