Θα γίνεται εκεί η καταγραφή των προσφύγων πριν τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα και δεν θα επιτρέπεται η έξοδος σε αντίθεση με τα προσωρινά κέντρα κράτησης
Η κυβέρνηση προχωρά σε αναθεώρηση του επιχειρησιακού της δόγματος για το μεταναστευτικό, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές, ειδικά για το νησί της Ρόδου.
Η Ρόδος βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς πρόσφατα αλλά και παλαιότερα περιστατικά κατέδειξαν την αδυναμία των υφιστάμενων δομών και μέτρων να διαχειριστούν τις ροές
Πρόσφυγες περιφέρονται στο κέντρο της παλιάς πόλης, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, κοιμούνται σε χαρτόκουτα και αυτοσχέδιες σκηνές προκειμένου να βρουν καταφύγιο.
Η κυβέρνηση, αλλάζοντας στάση, σχεδιάζει τη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στο νησί, την οποία θα διαχειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία.
Η δομή αυτή, σε αντίθεση με τα κέντρα που επιτρέπουν προσωρινή κυκλοφορία των μεταναστών, θα λειτουργεί αποκλειστικά για την καταγραφή των προσφύγων, πριν τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα και δεν θα τους επιτρέπει την έξοδο.
Ήδη έχουν επιλεγεί υποψήφιες τοποθεσίες, περιλαμβανομένων πρώην στρατοπέδων, ενώ η προετοιμασία της δομής εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Η διαχείριση του Μεταναστευτικού συνοδεύεται από αλλαγές στα ηγετικά πρόσωπα του υπουργείου.
Τη θέση της γενικής γραμματέως Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Δήμητρας Λυγούρα αναλαμβάνει ο απόστρατος αντιστράτηγος Δημήτρης Γλυμής, ενώ νέες θέσεις κλειδιά καταλαμβάνουν υψηλόβαθμοι πρώην αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών επιστροφών και της γενικότερης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.
Ο άλλοτε αρχηγός της ΕΛΑΣ, Λάζαρος Μαυρόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του εθνικού συντονιστή επιστροφών, ενώ ο άλλοτε επικεφαλής της Δίωξης ναρκωτικών, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει ως υπεύθυνος συντονιστής προσφύγων.
Πηγή: star