Και επίσημα επιβεβαιώνεται ότι στα σκαριά βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να δημιουργηθούν σύντομα δύο δομές βραχύβιας διαμονής μεταναστών στην Κρήτη και τη Ρόδο. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι που φθάνουν στη χώρα μας θα πρέπει να μεταφέρονται σε ελεγχόμενο χώρο, για τις λίγες ημέρες παραμονής τους εδώ, καθώς σχεδόν καθημερινά φθάνουν πολλοί με μικρά σκάφη σε Γαύδο και Ρόδο.
Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην “Καθημερινή” δεδομένου ότι τα επίσημα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες φιλοξενίας, οι νεοαφιχθέντες στα άλλα νησιά μεταφέρονται κατευθείαν στην Αθήνα, από όπου κατανέμονται στις δομές της ενδοχώρας.
Σημειώνεται ότι η επίσημη χωρητικότητα των δομών σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ΚΥΤ στα νησιά, είναι 35.000-40.000 άτομα. Πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν στην “Καθημερινή” ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν το επόμενο χρονικό διάστημα άνθρωποι από τα ΚΥΤ των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η πληρότητα των δομών φιλοξενίας φθάνει στο 62%.
«Χθες και προχθές έφθασαν κοντά στη Γαύδο 4 καράβια με μετανάστες. Κάθε βάρκα μετέφερε 50-75 άτομα, οπότε έπρεπε να διαχειριστούμε περίπου 280 ανθρώπους», δήλωσε η κ. Ελένη Ζερβουδάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στον Δήμο Χανίων.
Περίπου 3.000 μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή του χρόνου έως και χθες στα Χανιά από τη Γαύδο, ενώ περίπου 2.000 έχουν προσεγγίσει με τα σκάφη που τους μεταφέρουν τις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου.
Οι βάρκες εντοπίζονται από το Λιμενικό περίπου 12 μίλια ανοιχτά της Γαύδου και εκπέμπουν SOS ή εντοπίζονται από αλιευτικά σκάφη. «Προσεγγίζουν κυρίως την Τρυπητή, το πιο προσβάσιμο σημείο της Γαύδου. Μετά με το πλοίο της γραμμής μεταφέρονται στα Χανιά, όπου διαμένουν 2-3 ημέρες.
Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και κάποιοι Πακιστανοί, Σουδανοί, Αφγανοί και Μπανγκλαντεσιανοί, ενώ τις τελευταίες ημέρες ήρθαν και κάποια άτομα από την Υεμένη.
Σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς, ο Δήμος Χανίων έχει καταβάλει περισσότερες από 120.000 ευρώ για τη σίτιση, τη διαμονή, τον ρουχισμό και τη φαρμακευτική αγωγή των μεταναστών που έχουν φθάσει το 2024.
Διαβάστε επίσης: Δύο εικόνες… χίλιες λέξεις για την πυρκαγιά στη Ρόδο! Οι ευθύνες που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί
Διαβάστε επίσης: Έχει ξεκινήσει και στη Ρόδο η συζήτηση για … αλλαγή – Στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά απο πολλούς Νεοδημοκράτες
Διαβάστε επίσης: Ρόδος: Σε απλώστρα μετέτρεψαν οι μετανάστες τα πυροσβεστικά oχήματα !