Ανάλυση BBC: Ποια είναι η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ισραήλ πραγματοποίησε με εγκράτεια τα αντίποινα κατά του Ιράν για την πυραυλική επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα, λόγω της εξουδετέρωσης της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.

Το BBC αναλύοντας την επόμενη μέρα που ξημερώνει στη Μέση Ανατολή έγραψε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η ισραηλινή επίθεση δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο φοβόντουσαν ορισμένοι.

Το αμερικανικό πρακτορείο Axios ανέφερε ότι πριν από τις επιθέσεις, το Ισραήλ έστειλε στο Ιράν ένα μήνυμα που αποκάλυπτε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση και προειδοποιούσε την Τεχεράνη να μην απαντήσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το Ισραήλ δεν θέλει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση – τουλάχιστον προς το παρόν.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στους πολεμικούς μας στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Το Ιράν είναι αυτό που συνεχίζει να πιέζει για μια ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση», ανέφεραν οι IDF σε ανακοίνωσή τους. Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος αυτής της άμεσης ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν».

Η απάντηση στο Ιράν, μέχρι στιγμής, ήταν περιορισμένη. Μια πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με το IRGC του Ιράν, δήλωσε: «Το Ιράν διατηρεί το δικαίωμά του να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα λάβει ανάλογη απάντηση σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Το βρετανικό Μέσο λοιπόν, θεωρεί ότι πιθανώς θα πέσουν οι τόνοι σε Ισραήλ και Ιράν, καθώς στην τωρινή φάση οποιαδήποτε πλευρά τροφοδοτούσε την ένταξη αυτομάτως θα παρουσιαζόταν ως ο «κακός της υπόθεσης».

Πόσο σοβαρό ήταν το χτύπημα

Η έκταση των επιθέσεων – και οι ζημιές που προκλήθηκαν – παραμένουν ασαφείς σε αυτό το στάδιο. Οι IDF δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν στόχοι που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων, πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο ιρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι στοχοθετήθηκαν εγκαταστάσεις στις επαρχίες Τεχεράνη, Χουζεστάν και Ιλάμ. Η αεράμυνα της χώρας δήλωσε ότι είχε αναχαιτίσει επιτυχώς τις επιθέσεις, αλλά ότι ορισμένες περιοχές υπέστησαν περιορισμένες ζημιές.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν περιλάμβαναν ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, στόχους που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε παροτρύνει το Ισραήλ να μην πλήξει. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική και τη νότια Συρία, αν και το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι έπληξε τη χώρα.

Pin It on Pinterest