Το Ισραήλ απάντησε στις επιθέσεις του Ιράν με τρία κύματα χτυπημάτων – Έτοιμη για απάντηση δηλώνει η Τεχεράνη

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και την κοντινή πόλη Καράτζ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, από τα τρία κύματα πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ έπληξε στόχους σε όλο το Ιράν.

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση λίγο πριν τις 6:00 το πρωί εναντίον του Ιράν, έπειτα από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρία κύματα χτυπημάτων.

Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στα ιρανικά συστήματα αεράμυνας.

Το δεύτερο και το τρίτο κύμα στόχευσαν βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μεταδίδει πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.

«Οι IDF επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι. «Αυτό γίνεται ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος κατά του κράτους του Ισραήλ.» Οι IDF είναι απόλυτα προετοιμασμένες στην επίθεση και στην άμυνα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή».

Δεν ανακοινώθηκε καμία αλλαγή στις διαταγές της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

Έγιναν επίσης αναφορές για εκρήξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί στην ιρανική πρωτεύουσα.

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

Απειλεί η Τεχεράνη

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να αντιδράσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν-Γκάλαντ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενημέρωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

Eπικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, το ABC αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί πλήγμα σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Pin It on Pinterest