Η δυσάρεστη έκπληξη στα έσοδα κατά τους δύο καλύτερους μήνες του έτους

Τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά τους δύο καλύτερους μήνες του έτους, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκάλεσαν αναμφίβολα μία δυσάρεστη έκπληξη στους παράγοντες της αγοράς και στους επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς είδαν τα συνολικά έσοδα να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο, με σωρευτικές απώλειες 3% ή 256 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Όπως φαίνεται από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, η πτώση έχει ονοματεπώνυμο. Εστιάζεται πρωτίστως στη Γερμανία και δευτερευόντως στη Γαλλία, δύο παραδοσιακά ισχυρούς πελάτες του ελληνικού τουρισμού, οι οποίοι, εξαιτίας των δικών τους οικονομικών προβλημάτων, είτε δεν ήρθαν τόσο μαζικά στην Ελλάδα, όπως οι Γάλλοι, είτε ήρθαν και ξόδεψαν πολύ λιγότερα, όπως οι Γερμανοί.

Τα μεγέθη από τις άλλες χώρες δείχνουν επίσης να προβληματίζουν. Οι Βρετανοί τράβηξαν «χειρόφρενο» τον Αύγουστο, ενώ οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια του οκταμήνου δεν είχαν πορεία ανάλογη με αυτή που προδίκαζαν οι περυσινές τους επιδόσεις.

Μοναδική αχτίδα φωτός προέρχεται από τους Ιταλούς, οι οποίοι αποτέλεσαν εξαίρεση, καθώς ήρθαν περισσότεροι στην Ελλάδα και αύξησαν τη μέση δαπάνη τους.

Όπως αναμενόταν, παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση στην κατά κεφαλήν δαπάνη, τόσο με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου όσο και του Αυγούστου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά άτομο το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 ανήλθε στα 584,3 ευρώ, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με τα 628,4 ευρώ το ίδιο διάστημα το 2023. Η μείωση τον Αύγουστο ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 8,8%, με τη μέση δαπάνη να πέφτει στα 594,3 ευρώ από 652 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Βασικός παράγοντας της πτώσης είναι η οικονομική κρίση στη Γερμανία, με τους Γερμανούς ταξιδιώτες να ξοδεύουν περίπου 120 ευρώ λιγότερα τον Αύγουστο και 92 ευρώ λιγότερα στο οκτάμηνο. Παράλληλα, πτώση καταγράφηκε και από τους Βρετανούς και τους Γάλλους, ενώ οι Αμερικανοί παρουσίασαν μικρή ανάκαμψη τον Αύγουστο.

Αναλυτικά, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024:

  • Οι Γερμανοί ξόδεψαν 11,84% λιγότερα (684 ευρώ),
  • Οι Βρετανοί 1,13% λιγότερα (757 ευρώ),
  • Οι Αμερικανοί 6,99% λιγότερα (964 ευρώ),
  • Οι Γάλλοι 18,66% λιγότερα (664 ευρώ),
  • Οι Ιταλοί ξόδεψαν 6,68% περισσότερα (640 ευρώ).

Για τον Αύγουστο του 2024, οι Γερμανοί μείωσαν τη δαπάνη τους κατά 13,84%, οι Βρετανοί κατά 9,76%, ενώ οι Αμερικανοί σημείωσαν μικρή αύξηση (0,87%). Οι Γάλλοι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση (-20,78%), ενώ οι Ιταλοί αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 11,79%.

Με ομπρέλες, καπέλα και βεντάλιες οι τουρίστες στην Ακρόπολη

Συνολικά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 3,2%, φτάνοντας τα 15,179 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,7% (2,473 δισ. ευρώ), ενώ από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 12,4%. Αντίθετα, οι εισπράξεις από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 18,3% και 2,8% αντίστοιχα.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 6,6%, με την αύξηση από τη Γερμανία (+31,3%), τη Γαλλία (+14,1%) και τις ΗΠΑ (+13,7%) να ξεχωρίζει. Αντίθετα, η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 5,3%.

Εν κατακλείδι, πιθανότατα οι συνολικές εισπράξεις εφέτος θα υπερβούν τα 20,5 δισ. ευρώ, που ήταν οι περυσινές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για επιπλέον έσοδα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα καμπανάκια ήχησαν δυνατά φέτος, και οι παράγοντες της αγοράς και η Πολιτεία οφείλουν να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει προορισμός φθηνού τουρισμού, τάση που διαφαίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το 2022, στο οκτάμηνο, η μέση δαπάνη ήταν στα 651 ευρώ, το 2023 υποχώρησε στα 628 ευρώ, και εφέτος διαμορφώνεται στα 584 ευρώ, συνολική πτώση δηλαδή 10,3%.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest