Σε παράκρουση οι Τούρκοι επειδή έδεσε βρετανικό αντιτορπιλικό στη Ρόδο

Στην Άγκυρα πάντως, επιμένουν στα περί λύσης-«πακέτο» για όλα τα θέματα του Αιγαίου, ενώ και η αντιπολίτευση βρήκε πεδίο να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν και ταυτόχρονα να συντηρήσει το τουρκικό αφήγημα για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αφορμή αυτή τη φορά, ο ελλιμενισμός βρετανικού πολεμικό πλοίου στη Ρόδο -του αντιτορπιλικού HMS Duncan- η οποία κατά τους Τούρκους αποτελεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη! Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Γιανκί Μπαγτζιόγλου, βγήκε να καταγγείλει με ανάρτησή του:

«Βρετανικό πολεμικό πλοίο έδεσε στη Ρόδο που είναι μεταξύ των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Σίγουρα μέσω διπλωματικών οδών θα γίνεται η διαμαρτυρία. Όμως, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών έφυγε απο την ατζέντα, όπως το ζήτημα των αμφισβητούμενης κυριαρχίας των νησιών, και οι έρευνες και γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Το βρετανικό αντιτορπιλικό  HMS Duncan -ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο- είναι προγραμματισμένο να μείνει στη Ρόδο μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου. Πρόκειται για αντιτορπιλικό αεράμυνας του Βασιλικού Ναυτικού, με έτος ναυπήγησης το 2010 στα ναυπηγεία των BAE systems στη Σκωτία και σε υπηρεσία από το 2013. Το HMS Duncan έχει μήκος 152,4 μέτρα, πλάτος 21, βύθισμα 7,4 και μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, χάρη στις δύο gas turbines, συνολικής ισχύος 43 mW. Τον Μάιο του 2024 εστάλη στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι.

Pin It on Pinterest