ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΡΙ – Μια συνάντηση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου

Κάσος, 25 – 26 – 27 Οκτωβρίου 2024

Παράλληλες εκδηλώσεις: Χανιά, Ρόδος, Νάξος, Πειραιάς, Νοέμβριος – Δεκέμβριος

Πρόκειται για μία διοργάνωση που σκοπεύει να μελετήσει και να κατοχυρώσει στη συνείδηση του κοινού, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, την αληθινή φυσιογνωμία του ελληνικού λαϊκού μουσικού πολιτισμού και τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα!

Η τριήμερη συνάντηση στην Κάσο περιλαμβάνει συνέδριο με εισηγήσεις, με την μορφή του σεμιναρίου, εξεχόντων μελετητών της ελληνικής μουσικής, ιδίως των διαφορετικών μορφών της λύρας, μικρά κοντσέρτα των δεξιοτεχνών από όλους τους τόπους της λύρας και καταλήγει σε δυο μεγάλες (σχεδόν ολονύχτιες) συναυλίες, με τη συμμετοχή όλων των μουσικών που παίρνουν μέρος στο διήμερο, καθώς και βιωματική εμπειρία των συμμετεχόντων, με την ένταξή τους στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου, στο χωριό Αρβανιτοχώρι της Κάσου.

Θα είναι μια αναβίωση των ιστορικών Διεθνών Συναντήσεων Λύρας και Χορδόφωνων με δοξάρι που έγιναν στην Κάσο από το 1992 και για πολλά χρόνια και αποτέλεσαν πολιτισμικό γεγονός για τον χώρο της ελληνικής μουσικής, καταγράφοντας και διασώζοντας ξεχασμένους σκοπούς και προβάλλοντας τον πολιτισμό της Κάσου και των άλλων μικρών πατρίδων της Λύρας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, οι μουσικοί της Κάσου συναντώνται με μουσικούς της λύρας (και άλλων μουσικών οργάνων που παίζονται με δοξάρι) από άλλους τόπους, μέσα σε εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους καταγράφοντας μια σειρά από ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες επί σκηνής συνυπάρξεις.

Η συνάντηση είναι μια διοργάνωση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, που πραγματοποιείται με την επιστημονική συνεργασία της Εταιρείας Κασιακών Μελετών, με την Αιγίδα και Υποστήριξη του ΥΠΠΟ, με τη Χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, με την Υποστήριξη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με την Αιγίδα και Στήριξη του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου και με Χορηγό την AlphaBank.

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑΡΙ

Μια συνάντηση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου

Σάλα Αγίου Σπυρίδωνα, Φρυ Κάσου, 26 – 27 Οκτωβρίου 2024

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ– ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Σάββατο 26 Οκτωβρίου

7:00 μ.μ. Έναρξη Φεστιβάλ – Χαιρετισμοί επισήμων

7.15 μ.μ. Μανώλης Μαυρολέων, ερευνητής – συγγραφέας

«Η επικοινωνία στην Κασιώτικη κοινότητα μέσω της Μαντινάδας – 3 γενιές μουσικών»

Εισήγηση

7:30 μ.μ. Τρείς γενιές μουσικών – Κάσος

Δημήτρης Περσελής, Σάββας Περσελής, Γιώργος Περσελής,, Ντίνος Μηνάς, Νεκτάριος Σταματάκης, Αντώνης Καραγιαννάκης, Ηλίας Διακάκης, Φανούριος Καραγκιουλές

Κοντσέρτο καλωσορίσματος στο Φεστιβάλ

8:10 μ.μ. Ανδριανός Χασαπλαδάκης – Κάσος

«Η εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στην Κάσο με το πέρασμα των χρόνων»

Εισήγηση & κοντσέρτο

8:30 μ.μ. Ζαχάρης Σπυριδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης – Χανιά

«Η λύρα στη Δυτική Κρήτη – η λύρα του Αποκόρωνα»

Εισήγηση & κοντσέρτο

9:30 μ.μ. Ψαραντώνης & οικογένεια Ξυλούρη – Ανώγεια

«Η λύρα δεν θέλει πολλά, θέλει μόνο την ψυχή σου…»

Αναφορά στη ζωή και το έργο των Ανωγειανών λυράρηδων, εισήγηση & κοντσέρτο

Κυριακή 27 Οκτωβρίου

7:00 μ.μ. Σωκράτης Σινόπουλος, Χρυσάνθη Γκίκα, Στρατής Ψαραδέλλης – ΛΥΡΑ τρίο

Η Λύρα Κωνσταντινούπολης (πολίτικη λύρα), Ιχνηλατώντας την εξέλιξη του μουσικού οργάνου μέχρι τις μέρες μας. Ιστορικά στοιχεία, σημαντικοί ερμηνευτές, τεχνικές ερμηνείας, ρεπερτόριο

7:45 μ.μ. Μιχάλης Καταχανάς, Γιάννης Ζαρίας, Αντώνης Πρίφτης – Frog String Trio

«Οι Παραδόσεις, η Δημοτική Μουσική και η Λαϊκή ή Λόγια έκφρασή της στις μέρες μας»

Εισήγηση & κοντσέρτο

8:30 μ.μ. Μιχάλης Καλιοντζίδης, Ηλίας Μωυσιάδης – Εύξεινος Πόντος

«Γενέτειρα»

Εισήγηση & κοντσέρτο

9:15 μ.μ. Νικόλας Μαστροπαύλος, δημοσιογράφος – ερευνητής

«Από τις Κασιώτικες Μαντινάδες στη μεγάλη Ελληνική Ποίηση»

Εισήγηση

9:30 μ.μ. Γιάννης Κατινάρης – Όλυμπος Καρπάθου

Κοντσέρτο

10:00 μ.μ. Τρείς γενιές μουσικών – Κάσος

Δημήτρης Περσελής, Σάββας Περσελής, Γιώργος Περσελής, Αντώνης Καραγιαννάκης, Νεκτάριος Σταματάκης, Ντίνος Μηνάς, Νικόλας Πιπίνος, Ηλίας Διακάκης, Φανούριος Καραγκιουλές.

Κοντσέρτο κλεισίματος της συνάντησης

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΗΜΕΡΟΥ: Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο της Συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση του βραβευμένου καλλιτέχνη φωτογράφου Νίκου Κασέρη στο κτήριο Μηνακούλη, στο νέο Δημαρχείο Ηρωικής Νήσου Κάσου, με τίτλο «Λύρες στα Δωδεκάνησα». Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου ως και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου από τις 10 π.μ. ως τις 7 μ.μ.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα συμμετέχουν σε μια βιωματική εμπειρία του Κασιώτικου πανηγυριού, μέσα από τις διαδικασίες προετοιμασίας του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Αρβανιτοχώρι και τη μουσική βραδιά με χορό και μαντινάδες που κορυφώνονται αργά το βράδυ.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί θα γίνει ξενάγηση των φιλοξενούμενων στα σημαντικότερα τοπόσημα του νησιού της Κάσου.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, με στόχο να προσεγγίσουν ενσυνείδητα και με ευχάριστο τρόπο τη μουσική παράδοση και να κατανοήσουν τον ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό της χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές μαθαίνουν την κατασκευή και το παίξιμο της λύρας από κορυφαίους μουσικούς.

Η είσοδος και συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: www.omospondia12.com, www.kasos-heroicisland.gr, www.kasos1824.gr.

Pin It on Pinterest