Ισραήλ: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για επίθεση στο Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, με τα τοπικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως πρόκειται σήμερα να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα απαντήσει στο Ιράν.

Μία εβδομάδα μετά την επίθεση, δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες, από την Τεχεράνη ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία προκειμένου να δώσει τις εντολές για την ισραηλινή απάντηση η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι «μετρημένη» αλλά αυστηρή.

Από εχθές το βράδυ υπάρχουν πληροφορίες τις οποίες δεν διαψεύδει ο στρατός της χώρας πως συγκεκριμένες Μοίρες της Αεροπορίας έχουν ήδη λάβει οδηγίες και πως τα μαχητικά του Ισραήλ είναι έτοιμα να απογειωθούν.

Το τι θα επιλεγεί να χτυπηθεί παραμένει ακόμη άγνωστο αλλά οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση είναι μεγάλες προκειμένου να αγνοηθούν οι παραινέσεις των ΗΠΑ και να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στον αντίποδα και το Ιράν βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με τον στρατό της χώρας και τους “Φρουρούς της Επανάστασης” να έχουν δημοσιοποιήσει και βίντεο με τη μετακίνηση πυραυλικών συστημάτων προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα ειδικά κοντά σε κρίσιμες υποδομές.

Την ίδια ώρα οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι το Ισραήλ δεν αναμένεται να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά μάλλον θα επικεντρωθεί σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών αναφέρει η Jerusalem Post, μετά από δημοσίευμα των New York Times για το θέμα.

Όπως όλα δείχνουν η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – την οποία σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί δημοσίως – θα εξακολουθεί να είναι πολύ πιο ουσιαστική από τα “ηπιότερα” αντίποινα στις 19 Απριλίου, όταν καταστράφηκε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-300 του Ιράν.

Παρόλο που τους δόθηκε η ιδέα ότι το τρέχον πλαίσιο θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν κάθε 50 χρόνια, οι πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα ήταν απαραίτητα συνεπής με τους «στόχους του πολέμου».

Η εμπλοκή σε έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν -κάτι που , οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης ανησυχούν ότι μπορεί να συμβεί εάν το Ισραήλ χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν- θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικά την προσοχή και να βλάψει την ικανότητα της Ιερουσαλήμ να ολοκληρώσει τον πόλεμό της κατά της Χαμάς και να επιτύχει μια πιο ασφαλή κατάσταση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Pin It on Pinterest