“Τα τελευταία χρόνια το νησί μας έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή. Από την μια οι δασικές πυρκαγιές , από τις οποίες έχει χαθεί πάνω από το 50% των δασών του νησιού και από την άλλη η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, έχουν οδηγήσει σε ένα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον.
Οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες, στην χλωρίδα, στην πανίδα, στον πρωτογενή τομέα και στην ποιότητα ζωής συνολικά.
Ενώ δεν γίνεται τίποτα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, για την συνεχή δόμηση νέων ξενοδοχείων, παράλληλα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα επιχειρούν να γεμίσουν το νησί και ειδικά τη Νότια Ρόδο με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και τεράστιες μπαταρίες.
Οι συνέπειες αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο θα είναι καταστροφικές, αφού ένα επιβαρυμένο και τραυματισμένο φυσικό οικοσύστημα , θα δεχτεί νέα χτυπήματα.
Σοβαρό πλήγμα θα δεχτεί και η μελισσοκομία του νησιού, καθώς σε βουνά και δάση με σημαντική και σπάνια χλωρίδα, δεν θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν οι μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους. Προβλήματα επίσης θα δημιουργηθούν στην γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Οι υπερασπιστές αυτού του σχεδίου λένε πως η τοπική κοινωνία θα έχει οφέλη όπως πιο φθηνό ρεύμα. Αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η αύξηση των ΑΠΕ δεν οδηγεί σε μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλά το αντίθετο. Το διαπιστώνουμε άλλωστε καθημερινά όλοι μας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν θα επιτρέψουμε να γεμίσουν τα βουνά του νησιού μας με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Απαιτούμε να ανακληθεί τώρα η άδεια για το μεγάλο υβριδικό αιολικό πάρκο στην Κατταβιά στην περιοχή «Πελεκάνος»
Όλες και όλοι στην πεζοπορία – διαμαρτυρία την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στην Κατταβιά. Σημείο συνάντησης, στην διασταύρωση, στην είσοδο του χωριού της Κατταβιάς, στις 10:30.
Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, τους εθελοντές πυροσβέστες, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους περιβαλλοντικούς συλλόγους και κάθε μαζικό φορέα να στηρίξουν την κινητοποίηση. Τους καλούμε σε κοινό αγώνα ενάντια σε αυτούς του σχεδιασμούς που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος του νησιού μας.
Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα όμορφο και πράσινο νησί με υγειές φυσικό περιβάλλον, όπως από αυτό που παραλάβαμε από τους παππούδες μας.”