Δύο εύλογα και αυτονόητα ζητήματα με εξίσου αυτονόητες λύσεις για τα νησιά μας

Με την Υφυπουργό Εσωτερικών, κα. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, θέτοντας δύο ζητήματα, που όπως είπε, συνιστούν δίκαια αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν και αφορούν στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και των δημοσίων δομών στα νησιά.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ο Μάνος Κόνσολας, αφορά στη θέσπιση αυξημένης μοριοδότησης για την εντοπιότητα και μισθολογικών κινήτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι είναι υποστελεχωμένοι, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επισημαίνεται ότι με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ.Κόνσολα, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, ενώ υπάρχει η πρώτη προφορική δέσμευση του Υπουργού, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, ότι θα θεσπιστεί αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές για τους διαγωνισμούς και τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά στην κινητικότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους υπαλλήλους δήμων, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και μόνο για την περίπτωση που επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, διαβεβαίωσε τον κ. Κόνσολα ότι η αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα στις νησιωτικές, ορεινές και παραμεθόριες περιοχές περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με πρόβλεψη για τις εξίσου αυτονόητες δεσμεύσεις των ωφελουμένων ότι θα υπηρετήσουν για σημαντικό χρονικό διάστημα στις αντίστοιχες περιοχές.

«Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά την παραμονή νέων ανθρώπων στον τόπο τους και παράλληλα να ενισχυθεί η δημόσια διοίκηση με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό» είπε η Υφυπουργός. Επίσης, επεσήμανε ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων 2025 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το ποσοστό ικανοποίησης σε σχέση με τα υποβληθέντα αιτήματα για τους μεγάλους και μεσαίους νησιωτικούς δήμους ξεπερνά το 53%, ενώ για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους αγγίζει το 85%, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση αυτών των περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνος Κόνσολας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει και το ζήτημα συνυπηρέτησης των εκπαιδευτικών που είναι σύζυγοι με παιδιά, στα νησιά του Αιγαίου.

Με το σημερινό καθεστώς, για τα δύο πρώτα χρόνια δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση απόσπασης για να υπηρετήσουν στο ίδιο νησί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή.

«Υπάρχουν μικρά και αυτονόητα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα από την κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα, που οι προτάσεις για την επίλυσή τους δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος», τόνισε ο κ. Μάνος Κόνσολας.

Pin It on Pinterest