Ομόφωνο ΟΧΙ απάντησε με ψήφισμα του, το Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου στις εξαγγελίες του Υπουργείου για τις αναγκαστικές Συνενώσεις των ΔΕΥΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου, ως φορέας ενός εκ των μεγαλύτερων Δήμων της Χώρας, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, όντας το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στις προτεινόμενες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Η απόφαση αυτή έρχεται σε απάντηση των σχεδίων του Υπουργείου που αφορούν τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με την επίκληση του, πως το σχέδιο αυτό θα επιφέρει, την εξοικονόμηση πόρων και την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε εθνικό επίπεδο.

Στη συνεδρίαση, καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), κ. Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της αυτονομίας των τοπικών ΔΕΥΑ για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών, αλλά και τα προβλήματα συνταγματικότητας και λειτουργίας που θα φέρει μια τέτοια «απορρύθμιση» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η πρόταση του Υπουργείου δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ρόδος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι προτεινόμενες συνενώσεις θα επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του υδάτινου πλούτου και στην εξυπηρέτηση των δημοτών και τάχθηκε κάθετα αντίθετο στην όποια νέα απώλεια αρμοδιοτήτων και κυρίως την οποιαδήποτε απώλεια περιουσιακών στοιχείων των δημοτών της Ρόδου και τις χώρας εν γένει, καθώς τα δίκτια και οι υποδομές των ΔΕΥΑ αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των Δήμων και των Δημοτών. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι η συγκέντρωση των ΔΕΥΑ σε μεγαλύτερους φορείς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών για τους πολίτες, ενώ η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να υποβαθμιστεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσουν τα σχέδια τους και να προχωρήσουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ΕΔΕΥΑ, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ χωρίς να θίγεται η ποιότητα των υπηρεσιών και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Pin It on Pinterest