Γιάννης Παππάς: «Απαλλάσσονται από την φορολόγηση τα ερασιτεχνικά σκάφη των αλιέων»

Μέσα από διάταξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ικανοποιείται το αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων που αφορά στη φορολογία του κλάδου. Το συγκεκριμένο ζήτημα, είχε τεθεί στον κ. Παππά, από το σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων της Καλύμνου.

Συγκεκριμένα, καταργείται η φορολόγηση για μικρά σκάφη έως επτά μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι, τα συγκεκριμένα, δεν εξυπηρετούν σκοπούς αναψυχής και δεν συνδέονται με πολυτελή διαβίωση του κατόχου.

Αντίθετα, τα σκάφη, αξιοποιούνται κυρίως, στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής αλιείας, που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία και την άθληση και όχι τον βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος, καθώς διεξάγεται, κατά τρόπο που συμβιβάζεται προς τους στόχους και τους κανόνες διαχείρισης, για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων. Οι ωφελούμενοι της συγκεκριμένης ρύθμισης, υπολογίζονται σε περίπου 10.000 ερασιτέχνες αλιείς στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι, η απαλλαγή των ερασιτεχνών αλιέων από τον ειδικό φόρο πλοίων, έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Επομένως, οι κάτοχοι σκαφών Β΄ κατηγορίας – μήκους έως επτά μέτρα – δεν θα καταβάλουν φόρο, για τα έτη από 2020 έως 2023. Όσοι δε, έχουν προλάβει να εξοφλήσουν το ποσό φορολόγησης που τους αναλογούσε, δικαιούνται την επιστροφή χρημάτων.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest