Μικρές αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων αναμένονται από αυτή την εβδομάδα

Οι καταναλωτές αναμένεται να παρατηρήσουν μικρές αυξήσεις στις τιμές καυσίμων από αυτή την εβδομάδα, λόγω της πρόσφατης ανόδου της τιμής του πετρελαίου Brent στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του πετρελαίου κινείται λίγο κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, αν και πριν από λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου, είχε καταγράψει χαμηλό τριών ετών, στα 69 δολάρια.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές τιμών ανάμεσα στις περιοχές της χώρας που φτάνουν ακόμη και τα 30 λεπτά το λίτρο.

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη και οι τιμές αυξηθούν, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε σχετικά λογικά επίπεδα, αρκετά χαμηλότερα από τους μέσους όρους του τελευταίου 12μηνου. Ένας παράγοντας που βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην ελληνική αγορά είναι η ενισχυμένη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που κινείται στην περιοχή του 1,116. Παρ’ όλα αυτά, διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα δεν θα παραμείνουν χαμηλές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν πτώση την Παρασκευή, κατέγραψαν κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, υποστηριζόμενες από τη μείωση των επιτοκίων και τη μείωση της προσφοράς στις ΗΠΑ. Οι μειώσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας. Ωστόσο, ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo, τονίζει ότι χρειάζεται χρόνος για να φανεί η επίδραση αυτή στη ζήτηση πετρελαίου.

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από αβεβαιότητα στις αγορές πετρελαίου, εξαιτίας των μακροοικονομικών κινδύνων. Σύμφωνα με την Standard Chartered, η αγορά παραμένει αποδιοργανωμένη, καθιστώντας δύσκολες τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα εντοπίζει αρκετούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοδικές τάσεις, όπως η αυξημένη εποχική ζήτηση, οι περιορισμοί στην προσφορά από τη Λιβύη και τον Κόλπο των ΗΠΑ, καθώς και οι δεσμεύσεις των παραγωγών του ΟΠΕΚ+.

Στην ελληνική αγορά, οι τιμές καυσίμων δεν έχουν παρουσιάσει μεγάλες μεταβολές από τα χαμηλά τους, και η όποια ανοδική κίνηση είναι μερικά λεπτά. Η μοναδική περιοχή της Ελλάδας με τιμή βενζίνης άνω των 2 ευρώ είναι οι Κυκλάδες, όπου η μέση τιμή φτάνει τα 2,002 ευρώ το λίτρο.

Σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαφορά τιμής για τη βενζίνη, σε μέσους όρους, μεταξύ της φθηνότερης περιοχής (Αττική) και της ακριβότερης (Κυκλάδες) ανέρχεται σε 30 λεπτά το λίτρο. Για το diesel κίνησης, η διαφορά είναι 27 λεπτά το λίτρο.

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 1,745 ευρώ ανά λίτρο, ενώ του diesel κίνησης στα 1,526 ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, και οι αναμενόμενες μικρές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής πιθανώς δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση.

Η κατάσταση της αγοράς παραμένει ρευστή, και οι καταναλωτές καλούνται να παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς οι διεθνείς συνθήκες μπορεί να αλλάξουν τη δυναμική των τιμών και να επηρεάσουν την κατανάλωση καυσίμων στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: newsbeast

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest