Φρεγάτες MEKO: Παραμένει ανοιχτός ο εκσυγχρονισμός – Προτεραιότητα σε ηλεκτρονικά και αισθητήρες

* Του Κώστα Σαρικά

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» ο οποίος περιλαμβάνεται στο συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει ανοιχτός ως προς το τελικό «πακέτο» διαμόρφωσης των πλοίων.

Παρά τη φημολογία για εκσυγχρονισμό πολύ περιορισμένης κλίμακας, ακόμα και με ενδεχόμενο εξαίρεσης μιας ή δύο φρεγατών από το πρόγραμμα, καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί το συνολικό ποσό το οποίο θα διατεθεί.

«Τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει οριστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του Πολεμικού Ναυτικού δίνοντας το στίγμα των διαπραγματεύσεων με την σημείωση πάντως ότι πλέον είναι θέμα εβδομάδων να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση όπως ξεκαθαρίζει το Ναυτικό Επιτελείο προτεραιότητα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα έχουν οι αισθητήρες καθώς και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων για να ακολουθήσουν τα μηχανολογικά συστήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands φέρεται να έχει καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία «τεμαχίζοντας» το πρόγραμμα σε μικρότερα «πακέτα» εκσυγχρονισμού και ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν θα προχωρήσει το πρόγραμμα.

Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζεται είναι ότι ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ» δεν συνδέεται με την απόφαση για απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra καθώς το Ναυτικό Επιτελείο θεωρεί ως «must» πρόγραμμα των εκσυγχρονισμό των MEKO ανεξάρτητα από την αγορά ακόμη μιας γαλλικής φρεγάτας.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι το πλέον απλό «πακέτο» εκσυγχρονισμού το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρονικά και αισθητήρες ξεπερνά τα 230 εκ ευρώ. Μόνο το CMS Tacticos Block ΙΙ – το οποίο είναι το επικρατέστερο Τακτικό Σύστημα Μάχης για τις ΜΕΚΟ – κοστίζει περίπου 25 εκ ευρώ για κάθε πλοίο ενώ περί τα 10 εκ ευρώ αγγίζει το ραντάρ για κάθε Μονάδα με επικρατέστερο το NS-110 της Thales. H απαραίτητη αντικατάσταση μιας σειράς από άλλους αισθητήρες προστίθεται στο τελικό κόστος.

Το μικρό «πακέτο» εκσυγχρονισμού θεωρείται ήδη ειλημμένη απόφαση ενώ όσο μεγαλύτερο θα είναι το τελικό ποσό το οποίο θα αποδεσμευτεί τόσο θα προσθέτει το Πολεμικό Ναυτικό επιπλέον «πακέτα» με τελευταίο το μηχανολογικό το κόστος του οποίου επίσης ξεπερνά τα 200 εκ ευρώ. Η αναβάθμιση τόσο του πυροβόλου MK45 των 5 ιντσών θα αποτελέσει ξεχωριστό υποπρόγραμμα κόστους 37 εκ ευρώ όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr για να ακολουθήσει η αναβάθμιση των συστημάτων εγγύς προστασίας Phalanx.

Δεδομένη θεωρείται ήδη η τοποθέτηση και στις τέσσερις φρεγάτες MEKO του «made in Greece» ESM Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» το οποίο κατασκευάζεται από την ΕΑΒ και ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από τις φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ» στην Επιχείρηση «ASPIDES».

Εκτός όμως από τα οικονομικά δεδομένα το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει και τις υπόλοιπες παραμέτρους του προγράμματος εκσυγχρονισμού των MEKO με κυριότερη το χρονοδιάγραμμα εργασιών και παράδοσης των πλοίων. Άλλωστε ήδη το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει μια δεκαετία με ότι αυτό συνεπάγεται στην κατάσταση των πλοίων και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Όσο πιο περιορισμένο θα είναι το «πακέτο» εκσυγχρονισμού το οποίο τελικά θα επιλεγεί τόσο πιο γρήγορα θα παραλάβει ο Στόλος τα πλοία. Οι τέσσερις MEKO παρά την ηλικία τους αποτελούν αυτή τη στιγμή τις πιο ισχυρές Μονάδες του Στόλου με τα πλοία να παραμένουν στην πρώτη γραμμή έως να φτάσουν σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας οι καινούργιες φρεγάτες Belharra.

MEKO

Με δεδομένο ότι οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να χαρακτηριστούν απόλυτα επιχειρησιακές, οι MEKO θα κληθούν αυτό το διάστημα να σηκώσουν το βάρος των αποστολών.

Πηγή: onalert.gr

Pin It on Pinterest