ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ανεπιτήρητη και ανεξέλεγκτη βόσκηση ζώων και συγκεκριμένα αιγών στο νησί της Καρπάθου

ΘΕΜΑ: «Ανεπιτήρητη και ανεξέλεγκτη βόσκηση ζώων και συγκεκριμένα αιγών στο νησί της Καρπάθου»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων και ιδιοκτητών ξενοδοχειακών Μονάδων που δραστηριοποιούνται στο νησί της Καρπάθου, οι τελευταίοι πλήττονται ανεπανόρθωτα από την ανεπιτήρητη βόσκηση αιγών στις τουριστικές περιοχές «Αρδάνι», Αμμοοπή», «Λαρνιώτισσα»

«Πατέλλα», «Αγία Κυριακή», «Μέρτος», αλλά ακόμη και γύρω από την πόλη της Καρπάθου (περιοχή Πηγάδια). Παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει πάρει τεράστια έκταση, αφού πλήττονται πολύ μεγάλες τουριστικές Μονάδες, όπως και κατοικίες, φυτείες, αγροκτήματα κλπ, κανένα απολύτως ενδιαφέρον και καμία αντίδραση των αρμοδίων Υπηρεσιών δεν έχει προκύψει για το παραπάνω πρόβλημα επί πολλά έτη (δηλ. από τον Δήμο Καρπάθου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αστυνομία, τις Υπηρεσίες για την προστασία της Δημοσίας Υγείας κλπ). Οι πληττόμενοι υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζουν «κτηνοτρόφους» μιας άλλης εποχής, που η σκόπιμη αμέλειά τους να εποπτεύουν τα ζώα τους έχει ως αποτέλεσμα, την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών και δένδρων, αλλά και την καθημερινή και έντονη παρενόχληση των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων από ανεπιτήρητα ζώα, επί πολλά χρόνια, των οποίων τελευταίων οι ιδιοκτήτες είναι συχνά γνωστοί στον τοπικό κοινωνικό περίγυρο. Τα ζώα αυτά, στην προσπάθεια τους να τραφούν, καταστρέφουν φράκτες, φυτά και περιβάλλοντες χώρους, ενώ, ρυπαίνουν κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων και κατοικιών. Αναγκάζονται, δε, ευρισκόμενοι σε πλήρη απόγνωση οι ως άνω πληττόμενοι να προβαίνουν στην τοποθέτηση υψηλών ακαλαίσθητων συρματοπλεγμάτων, γεγονός που επιβαρύνει και υποβαθμίζει την αισθητική του νησιού της Καρπάθου, ενώ, καθημερινώς, αναγκάζονται επίσης οι πληττόμενοι να εγκαταλείπουν τις επιχειρήσεις τους για να απομακρύνουν τα ανωτέρω ανεπιτήρητα βοσκούντα ζώα από τις ξενοδοχειακές τους Μονάδες, τα οποία, συχνά, εγκλωβίζονται μέσα στις πισίνες των ξενοδοχείων τους εν ώρα λειτουργίας αυτών, καθώς και στις κατοικίες τους.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην από 02-07-2024 με αριθμό 5545 Ερώτηση της Βουλευτή κας Μ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη Αντεγκληματική Πολιτική, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια, με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Δωδεκανήσου υλοποιεί στις περιοχές ευθύνης της (συμπεριλαμβανόμενης της νήσου Καρπάθου), τα εκπονηθέντα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια και βάσει αυτών, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της αναπτύσσεται ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, προσαρμοσμένο στις επικρατούσες συνθήκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Συγκεκριμένα, από τις ως άνω Υπηρεσίες διενεργούνται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, επισταμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχων κ.α.), εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, προς το σκοπό της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, της διαμόρφωσης συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης αυτών και της ολιστικής αντιμετώπισης, κατά τον πλέον ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, των όποιων τοπικών ζητημάτων αστυνομικής φύσης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι περί πρόκλησης φθορών από ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα) σχετικές τυγχάνουν οι διατάξεις του άρθρου 39 (παρ. 5) του ν. 3585/2007 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 148), ως τροποποιήθηκε και ισχύει. Τονίζεται δε ότι, σε συντρέχουσα περίπτωση εφαρμογής της εν λόγω νομοθεσίας, οι αστυνομικές Υπηρεσίες προβαίνουν στην ενημέρωση της οικείας δημοτικής Αρχής για την εκδήλωση περαιτέρω ενεργειών, αρμοδιότητάς της, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4056/2012 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 52), ως ισχύει, οι Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.

– // –

– 2 –

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στις περιπτώσεις υποβολής παραπόνων/καταγγελιών για ανεπιτήρητα ζώα (με ή χωρίς σήμανση/ενώτια) που ζημιώνουν/καταστρέφουν καλλιέργειες, οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες προβαίνουν στις προβλεπόμενες ενέργειες αρμοδιότητάς τους, με παράλληλη ενημέρωση των συναρμόδιων Υπηρεσιών, για τις δικές τους, κατά λόγο αρμοδιότητας, περαιτέρω ενέργειες.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται γνωστό ότι ουδεμία καταγγελία ή αναφορά, σχετική με τα θιγόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, περιήλθε κατά το τρέχον έτος (έως την 03-07-2024), στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου, ενώ σημειώνεται ότι, κατά τα έτη 2022 – 2023, η εν λόγω Υπηρεσία κατέστη αποδέκτης -4- προφορικών καταγγελιών για βόσκηση ανεπιτήρητων ζώων στις περιοχές Αρδάνι, Αμμοοπή και Πηγάδια Καρπάθου, κατά τη διερεύνηση των οποίων δεν ήταν εφικτός ο εντοπισμός του ιδιοκτήτη των ζώων, καθότι αυτά δεν έφεραν ενώτια. Παρέπεται να λεχθεί ότι, αναφορικά με τις προρρηθείσες καταγγελίες ενημερώθηκε, αρμοδίως, ο Δήμος Καρπάθου, για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες (περισυλλογή, φύλαξη και μεταφορά ζώων κ.α.), με παράλληλη ενημέρωση των καταγγελλόντων.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η δραστηριοποίηση των αρμόδιων υφιστάμενων Υπηρεσιών της Α’ Δ.Α. Δωδεκανήσου στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Καρπάθου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης του επιδιωκόμενου περιβάλλοντος ασφάλειας και της αναβάθμισης, εν γένει, της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και της προστασίας των ζώων. Προς το σκοπό δε της αποτελεσματικότητας των ως άνω δράσεων οι εν λόγω Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, παρέχοντας, παράλληλα, κάθε νόμιμα αιτούμενη συνδρομή, στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 159 και 161 του π.δ/τος 141/1991 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 58).

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΔΡΕΑΣΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Pin It on Pinterest