Ένα ακόμη ξενικό ψάρι στα νερά μας

Ένα ακόμη ξενικό είδος, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα των ειδών που έχουν εισέλθει από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο, οι λεγόμενοι «λεσσεψιανοί μετανάστες».

Ο λόγος για το μπαρμπούνι της Ερυθράς Θάλασσας, ένα ψάρι που όπως φαίνεται και από το όνομά του, πρώτον είναι συγγενικό είδος με τα γνωστά μας μπαρμπούνια/κουτσουμούρες και δεύτερον ο τόπος καταγωγής του είναι η Ερυθρά Θάλασσα.

Το Parupeneus forsskali όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους, καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο το 2004 στον Κόλπο της Μερσίνης στην Τουρκία, το 2014 στις ακτές της Κύπρου και το 2017 στις ελληνικές ακτές της Ρόδου.

Σήμερα φαίνεται να αποτελεί κοινό είδος στα Δωδεκάνησα, απ’ όπου και οι σχετικές φωτογραφίες, αφού εντοπίστηκε το φετινό καλοκαίρι από τον γράφοντα, σε αμμώδεις βυθούς, πολλές φορές μάλιστα, σε μεγάλους πληθυσμούς.

Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν επίσης καταγραφές του είδους, εκτός από τα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη, Κυκλάδες και Νότια Πελοπόννησο, στο iNaturalist (https://www.inaturalist.org/taxa/359362-Parupeneus-forsskali).

Το νέο είδος αναγνωρίζεται σχετικά εύκολα αφού φέρει μια πλατιά μαύρη έως σκούρα καφέ λωρίδα που ξεκινά από το άνω χείλος περνά από τον οφθαλμό, συνεχίζει κατά μήκος της άνω πλευράς του σώματος και καταλήγει κάτω από το οπίσθιο τμήμα του δεύτερου ραχιαίου πτερυγίου.

Στη συνέχεια υπάρχει μια χαρακτηριστική ακανόνιστη στρογγυλή μαύρη κηλίδα στον κίτρινο ουραίο μίσχο. Τρέφεται κυρίως με μικρά ασπόνδυλα που ζουν σε αμμώδη πυθμένα, όπως σκουλήκια, μικρά καρκινοειδή. Αναπαράγεται κατά τη θερινή περίοδο. *με πληροφορίες από

Πηγή: Μπαρμπούνι της Ερυθράς Θάλασσας – Wikipedia

https://parallaximag.gr – Πλάτων Κλεανθίδης

Διαβάστε επίσης: Ανεμογεννήτριες και Μαρίνα Ρόδου η ίδια ιστορία, άλλοι κομπάρσοι

Διαβάστε επίσης: Μεθοδεύεται εκ νέου η κατεδάφιση των αλευρόμυλων SAMICA

Διαβάστε επίσης:Η κοινότητα Απολλώνων συνεδριάζει – Στα θέματα η λήψη απόφασης για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη περιοχή «Ιτριώνας»

Διαβάστε επίσης: Στη δημοσιότητα ο χάρτης με τα ενεργά σεισμικά ρήγματα στην Ελλάδα – Πολλά ρήγματα στο νησί της Ρόδου

Διαβάστε επίσης: Ζητάνε να μην παραδώσει ο Αλέξανδρος Κολιάδης πάλι την καθαριότητα σε ιδιώτες

Διαβάστε επίσης: Ρόδος: Γεμάτο σκουπίδια το κέντρο της πόλης

Διαβάστε επίσης: Τι σχολιάζουν οι πολίτες της Ρόδου για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μπει “λουκέτο” σε επώνυμα μαγαζιά του νησιού

Pin It on Pinterest