Η αλήθεια είναι πως τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στέλνουν με κάθε ευκαιρία το μήνυμα ότι η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα.
Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να αναληφθούν δημοσιονομικά ρίσκα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη θετική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους, οπότε δεν θα πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερα σημαντικές παροχές από τον πρωθυπουργό, όταν σε λίγες εβδομάδες ανέβει στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που φέτος διεξάγεται 7 – 15 Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια για την εξεύρεση έστω κάποιων μικρών περιθωρίων, που θα επιτρέψουν έκτακτες παροχές, χωρίς να διαταράσσουν το αφήγημα της δημοσιονομικής ισορροπίας που με τόσο κόπο έχει επιτευχθεί.
Το πακέτο μέτρων για το 2025, που αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ήδη διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δημοσιονομικών περιθωρίων. Ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι τα μέτρα που θα περιληφθούν στο πακέτο αυτό, θα έχουν συνολικό κόστος 870 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει δράσεις που έχουν ήδη προαναγγελθεί από την κυβέρνηση. Ανάμεσά τους είναι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, η νέα αύξηση στις συντάξεις, η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές, καθώς και η καθιέρωση μόνιμης επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους αγρότες. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προσθέσει στον σχεδιασμό της την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023. Από αυτή την έκτακτη φορολόγηση αναμένεται να συγκεντρωθούν έσοδα της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ένα μέρος των οποίων θα διατεθεί για την επιδότηση συνταξιούχων, με το ποσό της ενίσχυσης να κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ.
Σε ποιες δράσεις επικεντρώνεται το πακέτο εξαγγελιών που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το πακέτο εξαγγελιών που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ θα επικεντρώνεται σε δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την προσαρμογή στις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, και την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των νέων.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζονται:
Παρεμβάσεις στο καθεστώς χορήγησης επιδομάτων, με περαιτέρω αύξηση του επιδόματος παιδιού.
Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2», συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που θα επιδοτήσουν τη δόση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
Στήριξη νέων ζευγαριών, πολύτεκνων οικογενειών και δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής Αντιπαροχής», που θα παρέχει κατοικίες από τη δεξαμενή της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με αντάλλαγμα χαμηλό τίμημα.
Βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% που ισχύει σήμερα και αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών στις 15.000 ευρώ από 10.000 ευρώ.
Διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα στοχεύει και πάλι σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγει νέα δεδομένα, θέτοντας όρια στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών των κρατών – μελών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αρχική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ετήσια αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 3% για την περίοδο 2025 – 2028, δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Οι στόχοι αυτοί θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κομισιόν, με σκοπό να εγκριθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.