Πανώλη των αιγοπροβάτων: Σε καραντίνα για δύο μήνες τα κοπάδια στην Κρήτη – Τι ισχύει για το γάλα

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Κρήτης μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε κοπάδια στην Κρήτη, η οποία κινητοποίησε τις υγειονομικές Αρχές του νησιού.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν μέσα στη σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτρόφων από ολόκληρη την Κρήτη και των αρμόδιων φορέων, ακούστηκαν ονόματα που δεν έπρεπε να αναφερθούν και εκφράστηκαν διαφωνίες, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Λευτέρης Τριανταφυλλάκης, γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, και μετάδωσε το cretalive.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα το προλάβουμε», ενώ ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεων που έγιναν, οι οποίες έχουν σταλεί στην Αθήνα.

Τόνισε ότι η συνεργασία με τους φορείς και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι άψογη. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, γιατί ετοιμάζονται γάμοι, κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά, αν δεν υπάρξουν νέα κρούσματα, θα αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο. Μας το διαβεβαίωσαν μέσα στη σύσκεψη», είπε.

Από την πλευρά της η Σοφία Λαμπρινίδη, αναπληρώτρια Διευθύντρια Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Κρήτης, τα κοπάδια πρόκειται να είναι σε καραντίνα τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο.

«Τα μέτρα αυτά, οι ζώνες, δε θα είναι για πάντα. Ήρθαν απλά, για να περιορίσουν το νόσημα. Κάποια στιγμή ευελπιστούμε περίπου σ’ ένα δίμηνο να έχουμε την πλήρη απελευθέρωση, εφόσον πάνε όλα καλά», δήλωσε.

Τι γίνεται με το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα

Καθησυχαστική σε ό,τι αφορά την κατανάλωση γάλακτος και τυριών εμφανίστηκε η Σοφία Λαμπρινίδη.

«Το γάλα μπορεί να επεξεργαστεί στους 32 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που θα είναι, όμως, μέσα στις ζώνες, και μετά φεύγει ελεύθερα. Όπως και το τυρί και το κρέας από τις ζώνες, εφόσον έχει θερμική επεξεργασία στους 80 βαθμούς στο κέντρο», κατέληξε η κυρία Λαμπρινίδη.

Pin It on Pinterest