Βία κατά των γυναικών, μια σιωπηλή πανδημία», ομιλία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δρ. Ζέφης Δημαδάμα σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου
Η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών βασική θέση και δράση του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου
Είναι γεγονός ότι παρά τα όσα υποσχόταν ο 20ος αιώνας με την πρόοδο της επιστήμης, την ισότητα των φύλων και με το γυναικείο κίνημα, ακόμα και σήμερα στον 21ο αιώνα οι κοινωνίες παραμένουν πατριαρχικές τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.
Η πανδημία και η οικονομική κρίση επέτειναν αυτό το φαινόμενο, παρά τα γυναικεία κινήματα και την απελευθέρωση- χειραφέτηση της γυναίκας, οι κοινωνίες μας εξακολουθούν να παραμένουν ανδροκρατούμενες, με τη βία κατά των γυναικών να εξαπλώνεται σε όλα τα επίπεδα, στην εργασία, το σπίτι, την οικογένεια, με ό, τι απορρέει από αυτό. Το ζούμε εξάλλου έντονα τα τελευταία χρόνια, χωρίς διαχωρισμούς, πολιτισμούς, ανισότητες και διαφορετικές κοινωνίες. Η βία κατά των γυναικών σε πολλές εκφάνσεις είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο.
Η ολοκληρωμένη λοιπόν προσέγγιση και αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος για όλες τις γυναίκες, ξεκίνησε από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδου στο πλαίσιο των δράσεων και ενεργειών του Διεθνούς Rotary, με τη σημαντική ομιλία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δρ. Ζέφης Δημαδάμα και διδάσκουσας στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Βία κατά των γυναικών, μια σιωπηλή πανδημία», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαϊου 2024, σε πανηγυρική συνεδρίαση του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου, στο ξενοδοχείο “Acandia” .
Με βάση ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας, όπως ορίζει και ποιεί παγκοσμίως το Διεθνές Rotary, ξεκίνησε από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδου σειρά πρωτοβουλιών με τη σύσταση ομάδων δράσης, για να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Το Rotary παγκοσμίως προσφέρει σε διάφορες χώρες ασφαλή στέγη σε γυναίκες και παιδιά που έχουν ξεφύγει από κακοποιητικό περιβάλλον, προσφέρει καθοδήγηση και μέσα για να αντιμετωπιστεί το προκληθέν τραύμα και δυνατότητες επανένταξης.
«Δυστυχώς, το 2024, παρά τις δεκαετίες προόδου, σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις, βία και κακοποίηση. 1 στις 3 γυναίκες βιώνει κάποια μορφή βίας από τον σύντροφό της και κάθε χρόνο, 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω, 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού, 5 μήνες μέσα στο 2024 μετράμε ήδη 5 δολοφονημένες γυναίκες. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα βαθιά ριζωμένων σεξιστικών στερεοτύπων και κοινωνικών ανισοτήτων και ως Ροταριανοί οφείλουμε να πάρουμε θέση» υπογράμμισε στην ομιλία του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου Ιωάννης Χαλικιάς και συνέχισε παραθέτοντας τις βασικές θέσεις του Ομίλου για το θέμα που είναι :
- Η βία κατά των γυναικών είναι ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι έχει δικαίωμα να ζει χωρίς φόβο βίας.
- Η βία κατά των γυναικών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, την ευημερία και την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών. Μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, κοινωνικό αποκλεισμό και θάνατο.
- Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αγγίζει όλες τις κοινωνίες. Δεν περιορίζεται σε καμία συγκεκριμένη κουλτούρα, θρησκεία ή κοινωνικοοικονομική τάξη και
- Η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
«Το Ροταριανό σύνθημα της χρονιάς 2023-2024 όπως σας επαναλαμβάνω σε κάθε συνεστίαση είναι: «CREATE HOPE IN THE WORLD – ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» και το σύνθημα της χρονιάς 2024 – 2025, τελευταίο σύνθημα ως αποφασίσθηκε, είναι το «the magic of Rotary – η μαγεία του Ρόταρυ». Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ελπίδα στον κόσμο χρησιμοποιώντας τη μαγεία του Ρόταρυ! Ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου όλες οι γυναίκες θα ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ελευθερία και ας ακούσουμε στη σημερινή μας συνεστίαση τα όσα θα μας πει η εκλεκτή μας προσκεκλημένη Ζέφη Δημαδάμα».
Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η Δρ Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος Διδακτορικού και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο επιστημονικό πεδίο “Περιφερειακή Οικονομική Ανάπτυξη και Πολιτικές Περιβάλλοντος”.
Δραστηριοποιείται διεθνώς σε ερευνητικές και ακαδημαϊκές συνεργασίες που αφορούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με έμφαση στην ενσωμάτωση των 17 Στόχων του ΟΗΕ και στην επίτευξη του Στόχου 5 για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Έχει συμμετάσχει στις εργασίες του ΟΗΕ και στην 67η σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2023 στην Ν. Υόρκη, ενώ έχει κληθεί σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, σεμιναρίων ως ομιλήτρια και συντονίστρια θεματικών ενοτήτων.
«Η βία κατά των γυναικών είναι μια μάστιγα που ”φώτισε” η πανδημία. Η βία ήταν εδώ, μέσα στο σπίτι, πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι καταγεγραμμένη και έχει αυξητικά μεγέθη» ανέφερε μεταξύ άλλων στη σπουδαία ομιλία της, η κα Δημαδάμα και υπογράμμισε :
«Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. ∆εν κάνει διαχωρισµό µεταξύ συνόρων, πολιτισµών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούµε να ισχυριζόµαστε ότι κάνουµε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Η βία κατά των γυναικών δυστυχώς έχει πολλές εκφάνσεις, δεν είναι μόνο σωματική ή σεξουαλική αλλά και ψυχολογική, λεκτική, εργασιακή και διαδικτυακή. Χωρίς να εθελοτυφλούμε, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι η πατριαρχία και τα στερεότυπα παραμένουν ισχυρά και θέλουν τις γυναίκες να «υπολείπονται» των αντρών, διαιωνίζοντας πολλαπλές ανισότητες» τόνισε η Γενική Γραμματέας, παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την έκταση του φαινομένου και την αντιμετώπιση του τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια.
Μετά το πέρας της ομιλίας της η Ζέφη Δημαδάμα καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, με τον πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Ρόδου κ. Χαλικιά να την ευχαριστεί για την τόσο ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη ομιλία της και να της απονέμει, εκ μέρους του Ομίλου Ρόδου, αναμνηστική πλακέτα αναγνωρίζοντας την μέχρι σήμερα μοναδική της πορεία.