ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Δελτίο τύπου – 21.2.2024
Μετά και την ολοκλήρωση της διευρυμένης αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Π.Τ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών Δωδεκανήσου κοινοποιεί:
Τη Δευτέρα 19/02/2024 συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση και η ψήφιση απόφασης για το ζήτημα, το οποίο αναδείχθηκε από την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ με την ανοικτή επιστολή της 29ης Ιανουαρίου 2024, και αφορά στο έργο που βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτήσεων στην περιοχή της Μαρίνας Ρόδου από την ιδιωτική εταιρία ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ ΑΕ.
Η στάση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ήταν ξεκάθαρη: κάλεσε ανοικτά όλα τα μέλη της διευρυμένης αντιπροσωπείας να πάρουν θέση δίπλα της, να απαιτήσουν από το ΤΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ως τεχνικός σύμβουλος των πολιτών, και να απορρίψει αυτούσιο το σχέδιο, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κοινού, να διεκδικήσει να αποδοθεί ο χώρος στο ροδιακό λαό και να αξιοποιηθεί πραγματικά προς όφελος του τόπου ως ελεύθερος χώρος (πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού) για τους κατοίκους του νησιού και για τους επισκέπτες.
Αντ’ αυτού, εξελίχθηκε μία επίπονη διαδικασία, η οποία κατέληξε ακόμα και σε μομφή κατά του προέδρου της διευρυμένης αντιπροσωπείας, και καταβλήθηκε τεράστια και οφθαλμοφανής προσπάθεια (από συγκεκριμένους συναδέλφους της Δ.Κ.Μ.) ώστε να μην πάρει απόφαση το όργανο και να αναβληθεί η διαδικασία, γεγονός που καταδικάζουμε δημόσια, ανεξάρτητα αν θα ψηφιζόταν ή όχι η πρόταση μας.
Εν συνεχεία, όταν η εκπρόσωπος της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ζήτησε να παραστεί σε επικείμενη συνάντηση της διοικούσας του ΤΕΕ με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Κολιάδη (ως η μόνη μη εκπροσωπούμενη παράταξη στη διοικούσα), έγινε πλήρης ανασκευή των συνθηκών της συνάντησης, όπως έως τότε είχαν καταλάβει στο σύνολο τους οι συνάδελφοι κατά τη συνεδρίαση, και ειπώθηκε πως η συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο προέδρων φορέων, γεγονός που αν δεν ισχύσει, τότε η προσπάθεια αποκλεισμού της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ είναι ξεκάθαρη.
Τέλος, μπήκαν σε ψηφοφορία οι τρεις προτάσεις, εκ των οποίων με λύπη διαπιστώθηκε πως οι δύο, δηλαδή η πρώτη της διοικούσας (η οποία ήρθε σε συνεργασία των τριών επικεφαλής κκ. Γληνού, Γρύλλη και Μελένου) και η δεύτερη από τον κ. Σάββενα (εκπρόσωπο της ΔΚΜ) ήταν στην ουσία τους όμοιες, δηλαδή συντάσσονταν ξεκάθαρα με την επένδυση κι όλα τα ζητήματα παραχώρησης του δημόσιου χώρου στην εταιρία, με βασική έγνοια τους να εξασφαλιστούν φυσικά τα κέρδη της εταιρίας, χωρίς κριτήριο το κοινωνικό σύνολο και την επιστημονικότητα που θα έπρεπε να διακατέχει την απόφαση ενός τέτοιου οργάνου, και το μόνο που ζητούσαν ήταν ένα «φτιασίδωμα» των μορφολογικών στοιχείων της μελέτης που ετοιμάζουν.
Μια στάση από τις δυνάμεις αυτές που δείχνει μια απόλυτη συμφωνία, που θέλουν το ΤΕΕ να λειτουργεί ως πλασιέ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και επιδιώκουν να κρύψουν πάση θυσία το ξεσκέπασμα που έγινε από την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ και οδήγησε σε μια «αναγκαστική» κινητικότητα από μέρους τους για τα «μάτια, τελικά, του κόσμου» και μόνο.