…τυχαίο το «dejavu» (ντέζα βου) με την «ΚΟΛΟΣΣΟΣ Α.Ε.»;

Με αρκετή καθυστέρηση, τοπικό έντυπο μέσο ενημέρωσης δημοσίευσε άρθρο ενημερώνοντας για την Αίτηση Ακύρωσης που η Εργατική Πρωτοπορία ήδη μέσα στο 2023 έχει υποβάλει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς για την ακύρωση της επονείδιστης και επαίσχυντης Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά στην αξιοποίηση όλων των ακινήτων του Δήμου Ρόδου. Μία Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ, την οποία η δημοτική αρχή του κ. Καμπουράκη προσπάθησε με πείσμα να υλοποιήσει.

Σύμφωνα με την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση ο Δήμος Ρόδου καλείται να καταβάλει στην ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ ποσό από ιδίους πόρους ύψους 1,7 εκ. ευρώ, προκειμένου η ΚΟΛΟΣΣΟΣ να μεριμνήσει, και καλά, για την αξιοποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Τη στιγμή μάλιστα που η νέα δημοτική αρχή έχει πολλές φορές δημοσίως αναφερθεί στο οικονομικό αδιέξοδο που ο Δήμος βρίσκεται.

Αδιέξοδο που, σύμφωνα με τη νέα δημοτική αρχή, καθιστά μονόδρομο τη λήψη νέου δανείου για την επιβίωση του Δήμου. Μόνο που δεν μας έχουν μέχρι σήμερα πει από πού θα το αποπληρώσουν! Μήπως από την εκποίηση ακινήτων ή μήπως από τη δήθεν αξιοποίησή τους μέσω της παραχώρησής τους σε «επενδυτές»; Ή μήπως από την επιβολή νέων τελών στους πολίτες του νησιού;

Βέβαια το εάν η ΚΟΛΟΣΣΟΣ πληρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις του νόμου για την υλοποίηση της προαναφερθείσας Σύμβασης (προσωπικό και αντίστοιχη εμπειρία) χρήζει μάλλον εισαγγελικής έρευνας. Και ας μην βιαστούν κάποιοι να χλευάσουν ή να ειρωνευτούν την επίκληση των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη επιληφθεί. Ευελπιστούμε στην ενδελεχή και εμβριθή περαιτέρω έρευνά τους.

Πάντως, το «deja vu» που ζήσαμε κατά τη συνάντηση του Συλλόγου μας με τη νέα Γενική Γραμματέα κα. Παρασκευοπούλου όταν εκείνη, δοθείσης ευκαιρίας, αναφέρθηκε στην ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ, ειλικρινά μας ξεπέρασε!

Με σοκ και δέος διαπιστώσαμε την ευθεία και ξεκάθαρη, πλην, παντελώς ατεκμηρίωτη, άποψη της κας Παρασκευοπούλου ότι η ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ είναι η μόνη που μπορεί να επιληφθεί την καταχώρηση και, στη συνέχεια, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Μάλιστα ανέφερε ότι το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο εργασίας που απαιτεί η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν το ενίσχυσε με προσωπικό;

Και φυσικά τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

  1. Έχει, άραγε, προλάβει η κα. Παρασκευοπούλου, η οποία τυγχάνει να είναι και πρώην υπάλληλος του Δήμου με πολυετή διευθυντική θητεία, να ενημερωθεί για τα «έργα και τις ημέρες» της ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ; Και αν ναι, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε το συμπέρασμα που έβγαλε ως προς το «χειροπιαστό» έργο που αυτή έχει μέχρι σήμερα παράξει. Εξαιρουμένων, φυσικά, των μαζικών απευθείας αναθέσεων που έγιναν μέσω της ΚΟΛΟΣΣΟΣ.
  2. Με βάση ποιο κριτήριο η κα. Παρασκευοπούλου κατέληξε στο απόλυτο συμπέρασμα ότι η ΚΟΛΟΣΣΟΣ είναι απολύτως ικανή να προβεί σε αυτά που ο Δήμος δεν έχει μέχρι σήμερα κάνει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του;

Γιατί προτίμησε να απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο τις υπηρεσίες του Δήμου;

Άραγε, δεν γνωρίζει, εξ ιδίων, τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν μέχρι σήμερα προβεί σε όσα απαιτούνται για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας;

Και γιατί η ΚΟΛΟΣΣΟΣ δύναται να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες, ενώ ο Δήμος δεν μπορεί; Ποιος φταίει γι’ αυτό;

  1. Κυρίως δε, θα μας πει επιτέλους κάποιος γιατί πρέπει οπωσδήποτε η ΚΟΛΟΣΣΟΣ, και όχι ο Δήμος, να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις και προσλήψεις προσωπικού για τη δήθεν αξιοποίηση των ακινήτων, τη στιγμή που και στο Δήμο μια χαρά μπορούν να εφαρμοστούν και τα δύο;

Μήπως για να δικαιολογούμε θέσεις αιρετών – ειδικών συνεργατών και να προσλαμβάνουμε παρανόμως αυτούς που θέλουμε;

Η Εργατική Πρωτοπορία καταγγέλλει την εμμονή, τόσο της πρώην, όσο και της νυν δημοτικής αρχής για τη διατήρηση και, μάλιστα, την περαιτέρω υποστήριξη της ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ. Μιας νεοσύστατης εταιρείας που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα παραπάνω στο Δήμο, πέρα από αμέτρητες απευθείας αναθέσεις και παράνομες προσλήψεις προσωπικού. Μιας εταιρείας που αντί να συρρικνούται, επαυξάνεται και μάλιστα επικινδύνως! Και ενώ όλοι περιμέναμε ότι με τη νέα δημοτική αρχή «καρκινώματα» τύπου ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ θα εκριζωθούν, δυστυχώς, προς το παρόν, τα βλέπουμε να «θεριεύουν».

Καλό, λοιπόν, θα ήταν, προτού η κα. Παρασκευοπούλου να υπερασπιστεί και μάλιστα ενθέρμως τη λειτουργία της ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ, να μας ενημερώσει για τα 2,5 εκ ευρώ που αυτή έχει ήδη εισπράξει από το Δήμο της Ρόδου.

Καλούμε για άλλη μια φορά τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στη λήψη απόφασης να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα κατά της λειτουργίας της ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ, καθώς και να υποβάλλουμε έγκληση για τυχόν ποινικά κολάσιμες πράξεις που αφορούν στη λειτουργία αυτής, ζητώντας το οριστικό κλείσιμό της.

Ο Δήμος Ρόδου δεν πρέπει και δεν μπορεί πλέον να συντηρεί πληγές σαν την ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ. Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να ενσκήψει στα θεμελιώδη προβλήματα των εργαζομένων και των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα, η επαρκής ύδρευση και αποχέτευση του νησιού, στηρίζοντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών μας. Ας καταφέρει πρώτα να αποκαταστήσει σε μέγιστο βαθμό αυτά, και ύστερα βλέπουμε για το αν υπάρχει ανάγκη ύπαρξης μίας Αναπτυξιακής, και καλά, Εταιρείας, όπως η ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ.

Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου

Pin It on Pinterest