Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί από την ελληνική πολιτεία ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση (2017) «Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εορτάζεται με εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.
Στο πλαίσιο του εορτασμού μαθητές και μαθήτριες του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, 9 Φεβρουαρίου 2024, διαβάζοντας κείμενα και ποιήματα με θέμα την ελληνική γλώσσα.
Στις ηχογραφήσεις, που έγιναν στο «ραδιόφωνο Λυχνάρι», συμμετείχαν οι Μαρία Λάγκαλη, Χριστίνα Ιωαννίδη, Λυδία Μάγου,Ευάγγελος Παρασκευάς (Γ ́τάξη), Αυγή Νικολίκου, Ολίβια Μετάι και Ελευθερία Κατέχη (Α ́τάξη), υπό την καθοδήγηση του ραδιοφωνικού παραγωγού Παναγιώτη Χριστοφόρου και των καθηγητών φιλολόγων του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου Παναγιώτη Αθανασόπουλου, Δήμητρας Κιούση και Αναστάσιου Κουντούρη. Ηχογραφήθηκαν κείμενα των Διονυσίου Σολωμού, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τίτου Πατρίκου, Κικής Δημουλά, Κώστα Μόντη και Μαρίας Κυρτζάκη.
Οι ηχογραφημένες αναγνώσεις θα μεταδοθούν Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 από το ραδιόφωνο Λυχνάρι. Θερμές ευχαριστίες στον κο. Παναγιώτη Χριστοφόρου και το φιλόξενο ραδιόφωνο Λυχνάρι, που με προθυμία βοήθησαν στην υλοποίηση της ιδέας αυτής. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου, που διέθεσαν από το υστέρημα του χρόνου τους και προσέφεραν τις ευαίσθητες και εκφραστικές νεανικές φωνές τους, για να ακουστεί και να τιμηθεί η γλώσσα μας.