Δεν υπάρχει “καλή χοληστερίνη” – Μελέτη δείχνει σοβαρό κίνδυνο άνοιας

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με την «καλή» χοληστερίνη. Κι ενώ τα στοιχεία για την «κακή» χοληστερόλη, την LDL – Low Density Lipoproteins, δεν αλλάζουν, τα πάνω-κάτω έρχονται σε ό,τι αφορά την HDL – High Density Lipoprotein, την «καλή χοληστερόλη».

Η συσσώρευση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζει αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες επιβραδύνουν ή εμποδίζουν τη ροή του αίματος, ενώ σε περίπτωση που αποκκοληθούν σχηματίζουν θρόμβους που ενδέχεται να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Από την άλλη, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) θεωρείται ότι μεταφέρει την περίσσεια χοληστερόλης στο συκώτι, το οποίο εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Ωστόσο, νέα ιατρικά δεδομένα συνδέουν τα υψηλά επίπεδα HDL με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Το εύρος της HDL είναι 40 έως 60 mg/dL για τους άνδρες και 50 έως 60 mg/dL για τις γυναίκες. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 18.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έδειξαν ότι όσοι είχαν μέτρηση HDL 80 mg/dL είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια. Ο λόγος μπορεί να είναι ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL δυνητικά επιβραδύνουν τη διαδικασία καθαρισμού της LDL χοληστερόλης από τις αρτηρίες.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

Pin It on Pinterest