Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου «LIFE-IP AdaptInGR – Boosting the implementation of adaptation policy across Greece», τον συντονισμό του οποίου έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρομολογείται η εκπόνηση τεχνικών μελετών την αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης σε 3 ακτές της ΒΔ Ρόδου, καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της δημοσίευσης των τευχών δημοπράτησης για τις τρεις αυτές μελέτες, ενώ, παράλληλα, εξετάζεται και ένα νέο πλέγμα μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφη απάντηση και ενημέρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς τον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, που είχε αναδείξει το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών με κοινοβουλευτική του παρέμβαση.
Ο Μάνος Κόνσολας είχε επισημάνει ότι, σύμφωνα με μελέτες, το 31% των παραλιών με άμμο δεν θα υπάρχουν το 2050, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην εικόνα των νησιωτικών περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου είχε αναφερθεί στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων, όπως:
– Ειδικές ακτομηχανικές μελέτες σε όλες τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.
– Νέοι κανόνες για την ανθρώπινη δραστηριότητα στις παράκτιες περιοχές.
– Παρεμβάσεις στη θάλασσα (είτε με ακτόλιθους ή με άλλους φυσικούς τρόπους) για να περιοριστεί η επέκταση της στην ξηρά.
– Παρεμβάσεις στις αμμώδεις παραλίες με την προστασία και καλλιέργεια της φυσικής βλάστησης με τις αμμοθίνες που εμποδίζουν τη διάβρωση και την εξαφάνιση των παραλιών με άμμο.
Στην απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς τον κ. Κόνσολα αναφέρεται ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως:
α) η κατάρτιση ακτολογίου.
β) ο καθορισμός ζωνών επικινδυνότητας ανάλογα με το χαρακτήρα κάθε παράκτιας ζώνης.
γ) ζώνες προστασίας μεταξύ αιγιαλού και οικιστικής ζώνης ανάπτυξης
δ) αλλαγή των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και χρήσεων στις παράκτιες περιοχές που πλήττονται.
ε) καθιέρωση μηχανισμού συνεχούς παρακολούθησης των παράκτιων περιοχών ανά περιφέρεια.