Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα στον τοπικό τύπο ότι οι κ.κ. Νεκτ. Φλοσκάκης –Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου και Τέρης Χατζηιωάννου Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ προέβησαν σε δηλώσεις προκειμένου να πείσουν ότι ο Δήμος Ρόδου ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις του κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Όμως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, διαστρεβλώνεται και ενίοτε αποκρύπτεται ή αποσιωπάται και δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση διαστρεβλώνεται επικίνδυνα και οφείλει κάθε υπεύθυνος πολίτης να την αναζητήσει και να επιδιώξει να έρθει στο φως.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας λοιπόν, μεταξύ άλλων αξιολύπητων, αναφέρει:
«…έγιναν όλες οι ενέργειες που οφείλαμε να έχουμε κάνει και μάλιστα με το παραπάνω! Ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο και όταν επέστρεψα ήμουν διαρκώς στη φωτιά…».
Φυσικά και δεν έγιναν οι ενέργειες που οφείλει να κάνει ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας. Κυρίως:
α/ Δεν έχει συνταχθεί και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» που αφορά τις δασικές πυρκαγιές –υποχρέωση από το 2019. Μεταξύ άλλων σημαντικών στοιχείων που περιέχει το σχέδιο είναι (1) το σχέδιο εκκένωσης περιοχών το οποίο δεν υπήρχε ούτε και υπάρχει (2) μνημόνια ενεργειών με τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με κατάλογο των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών σε επίπεδο κοινότητας. Τα μνημόνια αυτά κοινοποιούνται σε ΕΛ.ΑΣ και ΠΥΡ , αλλά τί να κοινοποιηθεί αφού δεν υπάρχουν. (3) Κατάρτιση μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς- εξασφάλιση πόρων, τα οποία δεν υπάρχουν (4) Προπαρασκευαστική σύγκληση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και όποτε αυτό χρειάζεται. Το όργανο αυτό απαιτεί αρχικά συγκρότηση, που ούτε αυτό έχει γίνει, πόσο μάλλον η σύγκλισή του. Για το λόγο αυτό βλέπαμε τον Δήμαρχο να τρέχει στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας (5) Διενέργεια ασκήσεων. Καμία άσκηση δεν έχει γίνει με το συντονισμό του Δήμου από το 2019 και αυτό λόγω συμμετοχής του Δήμου στο IN.PREP (χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την ΕΕ) . Δυστυχώς τις δυνατότητες του προγράμματος ο Δήμος τις άφησε να πάνε χαμένες.
δ/ Δεν υπήρξε καμία οργάνωση λειτουργίας των χώρων φιλοξενίας
Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ δε, μεταξύ άλλων απεγνωσμένων δηλώσεων, αναφέρει:
«Ο δήμος Ρόδου πριν καν χτυπήσει το 112 για την εκκένωση των οικισμών ήταν οργανωμένος στο σκέλος που τον αφορά» .Θα βοηθούσε να μας διαφωτίσει, με βάση ποιο σχέδιο ήταν έτοιμος ο Δήμος όσο και ο ίδιος; Είχε κάποιον δίπλα του κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του ή τα έκανε όλα μόνος του στηριζόμενος στις γνώσεις του σε θέματα πολιτικής προστασίας;
Αγαπητοί κύριοι, βασικό συστατικό της όποιας προόδου είναι να γίνονται αντιληπτά τα λάθη και οι παραλήψεις με σκοπό την θεραπεία τους και επειδή ήμουν εκεί, γεγονός που σας ενοχλεί, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Όμως, εσείς υποστηρίζετε ότι τα κάνατε όλα καλά. Έτσι , σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζετε, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή ότι είστε ανόητοι ή προσπαθείτε να εξαπατήσετε τον κόσμο. Για το πρώτο, επειδή σας γνωρίζω και τους δύο προσωπικά, έχω την εντύπωση ότι δεν ισχύει.
Διαβάστε επίσης: 10 Χρόνια Rodosreport – 10 χρόνια σταθερά στην κορυφή !