Λέκκας για Ρόδο : Πάνω από 10 χρόνια για να επανέλθει το δάσος αν όλα πάνε καλά !

Πάνω από 10 χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει το καμένο δάσος στη Ρόδο στην πρότερη μορφή του, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN Greece ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας εκφράζει την αμφιβολία του για το αν μπορεί να επανέλθει πλήρως το δάσος, ενώ υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που είχε η πυρκαγιά, σε όλες -όπως είπε- τις «συνιστώσες του περιβάλλοντος».

Το μέγεθος της καταστροφής μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς που έκαιγε για μέρες μέρες στο νησί είναι τεράστιο, με την «καθαρή» καμένη περιοχή να φτάνει τα 137.000 στρέμματα.

«Με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η καθαρή καμένη περιοχή στη Ρόδο είναι περίπου 137.000 στρέμματα. Μια περιοχή που περιλαμβάνει δασικές εκτάσεις, αγροτικές εκτάσεις, εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, οικιστικές και τουριστικές περιοχές», τονίζει ο καθηγητής και συνεχίζει:

«Αυτή η πυρκαγιά διήρκησε 10 μέρες περίπου, άρχισε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία και κατέληξε ουσιαστικά στη νότια περιοχή στο Γεννάδι. Είναι μια πυρκαγιά που εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα και που ουσιαστικά έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις συνιστώσες του περιβάλλοντος, στη χλωρίδα, την πανίδα, το υπέδαφος, τον αέρα, στα επιφανειακά και υπόγεια νερά, στα πάντα».

Αναφορικά με τον χρόνο αναγέννησης της περιοχής, ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι αυτό εξαρτάται ανάλογα το είδος της περιβαλλοντικής επίπτωσης.

«Το δάσος για να έρθει στη μορφή που ήταν θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια, αν πάνε όλα καλά.

Από κει και πέρα για τις επιπτώσεις στα υπόγεια και στα επιφανειακά νερά, πρέπει να γίνουν μετρήσεις, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε το είδος της επίδρασης σ’αυτό. Δεν ξέρω αν θα μπορούμε να επανέλθουμε. Στον αέρα οι επιπτώσεις είναι πιο μικρές και έχουν έναν τόνο πολύ πιο μικρό για την ανάκαμψη. Οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα και αυτές έχουν μια κυμαινόμενη διάρκεια από μερικά χρόνια έως δέκα χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη μέρα και στα μέτρα θωράκισης που θα πρέπει να ληφθούν, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισημαίνει τα εξής:

«Τα κυριότερα είναι η έρευνα για τις κατολισθήσεις, για τη διάβρωση των εδαφών και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτά ουσιαστικά είναι τα επείγοντα που πρέπει να δούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο, ο οποίος υφίσταται μετά την καταστροφή του δάσους».

Παράλληλα ενημερώνει πως συνεργάτες του έχουν αρχίσει να διερευνούν το ζήτημα με ειδικά ερωτηματολόγια με τους ντόπιους (τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι για τις φωτιές), τα οποία θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα της έρευνας.

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές

Η βασική φάση της καταγραφής των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή, στις περιοχές που υποδείχθηκαν και επετράπη η πρόσβαση, τα Κλιμάκια της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου βρέθηκαν στο πεδίο και στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο.

Ειδικότερα, κατά τη βασική φάση των αυτοψιών και των καταγραφών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 αυτοψίες και καταγραφές των πληγεισών κτιριακών εγκαταστάσεων από τα κλιμάκια, εντοπίζοντας ανά Δημοτική Ενότητα τα παρακάτω:

– Δημοτική Ενότητα Λινδίων, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Λαέρμων και Λάρδου, 7 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) κανένα δε χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο για χρήση («κόκκινο»), (β) 4 κτίρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 3 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

– Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες Γενναδίου και Ασκληπιείου, 38 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ, εκ των οποίων (α) 6 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 18 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 14 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Συνολικά, λοιπόν, και μέχρι στιγμής, από τις 45 αυτοψίες και στις πυρόπληκτες περιοχές των δύο Δήμων, (α) 6 κτήρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), (β) 22 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και (γ) 17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αν και έχει ολοκληρωθεί η βασική φάση της διαδικασίας των αυτοψιών στο νησί της Ρόδου, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον Δήμο, αλλά και επικοινωνίας με τους πολίτες, θα δρομολογήσουν – εάν απαιτηθεί – και την επόμενη περίοδο επίσκεψη στο νησί σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων.

Πηγή: cnn.gr

Ξεκίνησε η 1η έρευνα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εσείς ποιο θεωρείτε καταλληλότερο πρόσωπο; Ψηφίστε!

H 4η μεγάλη ψηφοφορία για τον Δήμο της Ρόδου έχει ανοίξει – Ψηφίστε!

Διαβάστε επίσης: 10 Χρόνια Rodosreport – 10 χρόνια σταθερά στην κορυφή !

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest