Η Ρόδος μπορεί! Εμείς μπορούμε;
Ενωμένοι και όχι διασπασμένοι, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα. Ενωμένοι ως προς τον κοινό σκοπό που είναι η επούλωση των πληγών της Ρόδου, η αναγέννηση της μέσα από τα αποκαΐδια, η αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν και η δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών. Ο προορισμός είναι κοινός και ας είναι διαφορετική η πορεία.
Η Ρόδος αντιμετώπισε μια ασύμμετρη απειλή κατά την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς της 18ης Ιουλίου 2023 διατρέχοντας κίνδυνο ολοσχερούς καταστροφής. Η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε για 10 ημέρες το νησί, άφησε πίσω της συντριπτικό πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον, στις περιουσίες των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στους εργαζομένους που έμειναν άνεργοι και στο νησί μας συνολικά που δεν είναι πλέον το ίδιο μετά την 27η Ιουλίου.
Είναι εύλογη και απολύτως δικαιολογημένη η οργή που υπάρχει, η αγανάκτηση, η διαμαρτυρία και το μεγάλο γιατί που έχει περάσει από τη ψυχή και τα χείλη των Ροδίων. Τα ερωτήματα κάθε πολίτη, η πίκρα και ο πόνος πρέπει να απαντηθούν σε όλη την έκταση και το βάθος τους. Συνειδητά, ψύχραιμα, με αντικειμενική κριτική θα αποδοθούν οι ευθύνες, θα αναζητηθούν οι παραλήψεις και οι τυχόν ολιγωρίες, όπου υπάρχουν, χωρίς ακρότητες, βία και νοοτροπία εξεύρεσης αποδιοπομπαίου τράγου. Ζητούμενο επίσης, είναι ο επόμενος συναγερμός και οι μάχες με τις όποιες φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές που θα μας απειλήσουν, να μας βρουν προετοιμασμένους.
Όλοι μαζί από κοινού, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή μετά την καταστροφή που υπέστη το νησί μας από την πυρκαγιά, στη μνήμη ενός νέου ανθρώπου, του ηρωικού εθελοντή Γιώργου Χατζηνικόλα από τον Αρχάγγελο της Ρόδου, στηρίζοντας ομόφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα παιδιά και την οικογένεια όπως έπραξε συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην επούλωση των πληγών δεν βοηθούν επεισόδια ή εκτροπές όπως αυτά που στιγμάτισαν την μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το συνταγματικό δικαίωμα της Ροδιακής κοινωνίας να εκφράζεται.
Η ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης που πρόβαλε μέσα από τα αποκαΐδια ως φωτεινή ελπίδα για το αύριο έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία και ζωοδότη καρπό τον εθελοντισμό με τους χιλιάδες εθελοντές που με κάθε τρόπο έστειλαν στα πέρατα του κόσμου την αληθινή εικόνα του νησιού μας και το μήνυμα ότι όλοι μαζί είμαστε εδώ, μπορούμε, όχι για τον εαυτό μας, αλλά συλλογικά για τον τόπο και για τη Ρόδο που αγαπάμε.
Βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε προεκλογική περίοδο σε Δήμο και Περιφέρεια. Είναι αυτονόητο ότι κάθε πολίτης ελευθέρα όπως έχει το δημοκρατικό δικαίωμα θα αποφασίσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της επόμενης ημέρας.
Οι παρατάξεις που θα συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές προφανώς περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους προτάσεις και σχέδια για την άμβλυνση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς, που θα οδηγήσουν στην αναγέννηση του πράσινου νησιού μας και στην αποτελεσματική προστασία των θησαυρών του φυσικού μας πλούτου που διασώθηκαν. Αν αυτό ισχύει πρέπει να ανακοινώσουν τα σχέδια και τις προτάσεις τους και πιστεύω ότι από τη σύνθεσή τους θα προκύψει το «master plan» που θα χρίζει εφαρμογής.
Στην τοποθέτηση μου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως έχει καταγραφεί στα Πρακτικά, κατέθεσα προτάσεις και αναφέρθηκα σε βασικές παραμέτρους της πορείας προς την αποκατάσταση των ζημιών, την πρόληψη και την θωράκιση του νησιού μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε και τις προτάσεις όλων των πολιτών, γιατί υπάρχουν φορές που ο λαός καθοδηγεί την ηγεσία και οι εκπρόσωποι της κοινωνίας όποια θέση και αν έχουν πρέπει να ενώνουν μαζί του τη φωνή και τα χέρια.
Ναι στη σύνθεση δυνάμεων και τη συμμετοχή.
Όχι στο «blame game» και στο γαϊτανάκι των αλληλοκατηγοριών.
Όχι στα έκτροπα που αμαυρώνουν τη λαϊκή έκφραση.
Όχι στο λαϊκισμό. Ως συνήθως όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από εμάς.
Είμαστε αυτοδιοικητικοί και όχι ειδικοί.
Ας δώσουμε όλοι μαζί τα χέρια.
Ας απαιτήσουμε τη δημιουργία αποτελεσματικών αντιπυρικών ζωνών στα δάση μας. Υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες; Αν όχι γιατί; Αν ναι ήταν και είναι επαρκείς; Υπάρχει μελέτη ή οργανωμένο σχέδιο για τις αντιπυρικές ζώνες και γενικά για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης από φυσικές καταστροφές όπως εκκένωση οικισμών, ξενοδοχειακών μονάδων ή περιοχών;
Το ερώτημα είναι τι γίνεται αύριο… Τελειώσαμε με τις πυρκαγιές ή πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή διότι ο εμπρηστής καιροφυλακτεί…
Έχουμε δάση και βιοτόπους μοναδικού κάλους όπως οι Πεταλούδες, η Φιλέρημος, η ρεματιά της Ψίνθου, η Κυμισάλα και τόσα άλλα. Ας τα προφυλάξουμε μαζί ως κόρη οφθαλμού.
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η προστασία του τόπου ανατέθηκε σε έναν φορέα Κυβερνητικό, Αυτοδιοικητικό, Υπηρεσιακό ή άλλο. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλοι οι Φορείς με τη δική του αρμοδιότητα ο καθένας δεν είναι συνυπεύθυνοι. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, Διεύθυνση Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Στρατός, Υπηρεσίες και Φορείς, Εθελοντικές Ομάδες και ενεργοί πολίτες μπορούμε και επιβάλλεται να συνεργαστούμε μέσα από έναν αποτελεσματικό συντονισμό που δεν είναι ανάγκη να φέρει βαρύγδουπους τίτλους αλλά να συνεισφέρει στις δομές και στην αποτελεσματική λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.
Τώρα που οι μνήμες της καταστροφής αλλά και ο άθλος των εθελοντών είναι νωπές μπορεί να οργανωθεί άσκηση ετοιμότητας για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Οι εθελοντές μας είναι εθελοντές πυροσβέστες στην προκειμένη περίπτωση και άμεσα πρέπει να ζητηθεί να εκπαιδευτούν, να πιστοποιηθούν και να εξοπλιστούν.
Να παταχθεί άμεσα η ανεξέλεγκτη βοσκή. Θα είναι εξίσου καταστροφικό τα αδέσποτα ζώα να αφεθούν ελεύθερα όταν το μεσογειακό δάσος της Ρόδου θα ξεκινήσει το προαιώνιο έργο της Ανάστασης και Αναγέννησής του. Απαγορεύεται εξάλλου να υπάρχουν αδέσποτα ζώα που αποτελούν κίνδυνο γενικά.
Υπήρχε η ιστορική δομή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που αποτελούσε εμπροσθοφυλακή στην μάχη κατά της φωτιάς, την οποία δημιούργησε και στήριξε η Τοπική μας Αυτοδιοίκηση αλλά όχι οι Κυβερνητικοί Φορείς.
Ας διεκδικήσουμε ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επαναλειτουργία και στελέχωση των πυροφυλακίων και σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα, πτητικά, χερσαία και κατάλληλα μη επανδρωμένα drone για την εποπτεία των δασών. Περιπολίες από κλιμάκια της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου και του στρατού σε συνεργασία με την Αστυνομία όπως έγινε τις μέρες της πυρκαγιάς. Ας επανέλθει η Αγροφυλακή. Υπάρχουν για όλα αυτά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και πόροι στα οποία μπορούμε να ενταχθούμε.
Μπορεί ακόμα να υπάρξει μείωση των λογαριασμών ύδρευσης στις πληγείσες περιοχές.
Άμεσες αποζημιώσεις επιχειρήσεων, νοικοκυριών, αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν. Αξιοποίηση των κονδυλίων αποκατάστασης των πυροπλήκτων και διεκδίκηση περισσότερων πόρων.
Αναδάσωση με μη εύφλεκτα δέντρα.
Δεντροφύτευση περιμετρικά των οδών στις καμένες περιοχές, πράγμα που ήδη έχει ξεκινήσει.
Αντιπλημμυρικά έργα κατεπειγόντως.
Πυροσβεστικοί κρουνοί σε καίρια σημεία.
Φροντίδα της πανίδας και των άγριων ζώων.
Περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού που επλήγη.
Προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων που επλήγησαν και αποκατάσταση ζημίων όπως στην Παναγία Υψενή. Προστασία του Αρταμίτη και της Ιεράς Μονής Θάρρι που κινδύνευσαν.
Ας ενώσουμε και ας συνθέσουμε λοιπόν τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας.
Ας υποχωρήσουμε από τη φιλοδοξία συγκρότησης αρχηγικών συνδυασμών με παρόμοια προγράμματα και εξαγγελίες χωρίς ιδιαίτερες πολίτικες ή αυτοδιοικητικές διαφορές ως προς την ουσία τους.
Ειδικότερα όσον αφορά τις εκλογές στο Δήμο Ρόδου ας ενωθούμε.
Προχωρώντας ένα βήμα, υποχωρώντας παράλληλα από τις θέσεις που οδηγούν στην προσπάθεια συγκρότησης 7 συνδυασμών και πολλών παρατάξεων που κάθε μια, λόγω ενός παράλογου και παγκοσμίως πρωτοφανούς νόμου, οφείλει να συγκεντρώσει εκατοντάδες υποψηφίους συμβούλους.
Ας σχηματίσουμε δυο ή τρεις παρατάξεις που θα συμπεριλάβουν όσους φιλοδοξούν και επιθυμούν να υπηρετήσουν το νησί μας και θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, και θα κριθούν από αυτούς που ανεβάζουν και κατεβάζουν Κυβερνήσεις. Δηλαδή από εσάς.
«Η ισχύς εν τη ενώσει»!
Ιωάννης Φλεβάρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου
Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου