Οι πολίτες της Ρόδου δεν παρέδωσαν το νησί τους !

Δείτε επίσης: Η Ρόδος Που Αγαπώ … Αλληλεγγύη Και Εθελοντισμός

Θα μιλήσουμε για ευθύνες απλώς όχι ακόμα . Όχι μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία μέσα στα δάση μας , γύρω από τα σπίτια μας. Από σεβασμό στους χιλιάδες πολίτες της Ρόδου που βρίσκονται εκεί και παλεύουν ακόμα.

Οι πολίτες της Ρόδου δεν παρέδωσαν το νησί τους! Ούτε στις φλόγες , ούτε στην ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους ! Μόλις αντιλήφθηκαν ότι οι “υπεύθυνοι” δεν μπορούν , μπήκαν μπροστά και πάλεψαν χέρι χέρι με τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις από το πρωί μέχρι το βράδυ. Άοκνοι, ακούραστοι, ξάγρυπνοι φρουροί για να μείνει όρθιο το όμορφο νησί μας.

Ξέρουν τις περιοχές, ξέρουν τους δρόμους, τους παράδρομους, τα δάση, τους ανέμους, τις κατευθύνσεις και ήταν πάντα εκεί να προλαμβάνουν καταστάσεις με όσα μέσα διέθεταν. Δεκαέξι περιοχές συνολικά εκκενώθηκαν, τα γυναικόπαιδα τα περισσότερα απομακρύνθηκαν , μα όλοι οι υπόλοιποι έμειναν πίσω να προστατεύσουν το σπίτι τους, το βιος τους. Να παλέψουν μέχρι τέλους. Δε φοβήθηκαν το θηρίο απέναντι, δε θα το άφηναν να νικήσει. Και όταν οι φλόγες έφταναν στα σπίτια, έμειναν εκεί και τα προστάτεψαν, απέτρεψαν να καούν ολοσχερώς .

Ο όγκος των εθελοντών που βρέθηκε στο πρώτο μέτωπο είναι ανεπανάληπτα μεγάλος . Και όσοι δεν βρέθηκαν μπροστά από τις φλόγες , στάθηκαν πίσω από τους μαχητές να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο. Και βρέθηκαν άλλοι τόσοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας να φιλοξενήσουν με σεβασμό τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση στο νησί μας. Μόνο που τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες δεν τους ένοιαζε η εθνικότητα. Ασχολήθηκαν με όλους το ίδιο. Ασχολήθηκαν με την ίδια δύναμη ψυχή για τους τουρίστες, τους ντόπιους, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, τα ζωάκια του δάσους μας.

Να ένας λόγος η Ρόδος να διαφημίζεται σε όλο τον κόσμο . Το μεγαλείο ψυχής των ανθρώπων του νησιού. Δε βασίστηκαν σε λόγια, σε υποσχέσεις. Δεν το έκαναν για να το δείξουν τα κανάλια .Το έκαναν για έναν μόνο λόγο. Γιατί αγαπούν τον τόπο τους . Αγαπούν τη Ρόδο , τους ανθρώπους της, την ομορφιά της.

Κανένας όσο και να προσπαθήσει δε θα μπορέσει να καπηλευτεί τις ηρωικές πράξεις και την ανιδιοτελή προσφορά όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ηλικίας σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που έζησε ο τόπος μας.

Κάποιοι θα πρέπει να νιώσουν πολύ μικροί, μπροστά στο μεγαλείο ψυχής των πολιτών της Ρόδου !

Δείτε επίσης: Η Ρόδος Που Αγαπώ … Αλληλεγγύη Και Εθελοντισμός

φωτογραφία: Σταύρος Φλαμπουριάρης

Pin It on Pinterest