Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου – Βενετόκλειο στη Νορμανδία με το πρόγραμμα Erasmus+

Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ρουμανία … έξι χώρες, εκπρόσωποι από έξι ευρωπαϊκά σχολεία συναντήθηκαν για πέμπτη φορά στο εταιρικό σχολείο Collège du Campigny στην κοινότητα Blangy sur Bresle, στην περιοχή της Νορμανδίας, στη βόρεια Γαλλία. Το 3ο Γυμνάσιο Ρόδου – Βενετόκλειο εκπροσωπήθηκε από πέντε μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης : Αγγελή Μαρία, Γιαννούρη Παναγιώτα, Μαρκούλη Διώνη, Μοσχή Γεωργία και Παπασταματίου Ραφαέλα-Μαρία, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τον κ. Αδαμόπουλο Παναγιώτη, μαθηματικό και την κα Σιώπη Αλεξάνδρα, καθηγήτρια Γαλλικών και υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus + του Γυμνασίου.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε από 25 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2023, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου Erasmus+/KA229 με τίτλο: «Pour nos communautés, pour notre planète!». Απομένει μία ακόμη προγραμματισμένη συνάντηση για την ολοκλήρωση του τριετούς σχεδίου, η οποία θα διεξαχθεί στη Ρουμανία από 15 έως 19 Μαΐου 2023.

Η θεματική αυτής της συνάντησης στη Γαλλία αφορούσε τα «Bâtiments durables et résilients» (Βιώσιμα και ανθεκτικά κτίρια). Οι εργασίες των μαθητών από όλα τα εταιρικά σχολεία στόχευαν στην κατανόηση και εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στην νέα τάση κατασκευής βιώσιμων και ανθεκτικών κτιρίων, στην ευαισθητοποίηση όλων των συμμετεχόντων σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στην ενθάρρυνση πρακτικών που εκπαιδεύουν τους νέους στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η οργάνωση της υποδοχής από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του γαλλικού σχολείου κα Charlène Lamouroux, τους Γάλλους εκπαιδευτικούς και μαθητές ήταν άριστη. Δραστηριότητες, επισκέψεις, πλούσιες ανταλλαγές, γνώσεις και ανακαλύψεις χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη των συμμετεχόντων.

Εκκίνηση και τερματισμός της συνάντησης, το μαγευτικό Παρίσι. Τόσα αξιοθέατα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο: Montmartre και Sacré-Cœur, Αψίδα του Θριάμβου και Champs-Élysées, Trocadéro και Πύργος του Άιφελ, Δημαρχείο του Παρισιού, Παναγία των Παρισίων, Quartier Latin και Σηκουάνας, Λούβρο, Βαστίλη, Beaubourg και πριν από την αποχαιρετιστήρια τελετή λήξης στο Μουσείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσκεψη στο Ίδρυμα Louis Vuitton για να αναδειχθεί το έργο τέχνης “Where the Slaves Live” του Adrian Villar, που αποτέλεσε και την αρχική έμπνευση αυτής της κινητικότητας.

Κι ενώ, φαντάζεσαι ότι αυτά είναι τα σημαντικότερα που μπορεί να δει κανείς σε ένα ταξίδι στη Γαλλία, ανακαλύπτεις ξαφνικά την άλλη πλευρά της χώρας, την επαρχία, τη Νορμανδία με τους ζεστούς ανθρώπους της και την ιστορία του τόπου τους.

Γνωρίζεις τις παραδόσεις στην κατασκευή γυαλιού εδώ και αιώνες, με τους μαστόρους κατασκευής φυσητού γυαλιού και τους πρωτοπόρους ομίλους κατασκευής μπουκαλιών που εξελίσσονται συνεχώς, με τεχνικές που σέβονται το περιβάλλον, περιορίζουν τις εκπομπές CO2, προωθούν την ανακύκλωση του γυαλιού και όλων των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής.

Ανακαλύπτεις το φυσικό περιβάλλον της περιοχής με τ’ απόκρημνα βράχια, με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης που φέρνει στο φως ένα καταφύγιο φώκιας και τα πανέμορφα κοχύλια στο Pointe du Hourdel, στη θάλασσα της Μάγχης, όπου αντηχεί παντού η χαρακτηριστική φωνή των γλάρων. Αναζωογονείσαι μέσα σε ένα μονοπάτι της φύσης που οδηγεί στο ψαροχώρι του Le Tréport, που μόνο ένας ντόπιος μπορεί να σου δείξει.

Θαυμάζεις την μεσαιωνική αρχιτεκτονική, τους πύργους, το παλάτι του Louis-Philippe, του τελευταίου βασιλιά των Γάλλων στο Eu, το μεσαιωνικό κάστρο στη Dieppe, ένα μουσείο με πολύτιμα στοιχεία της ναυτικής ιστορίας της πόλης.

Μαθαίνεις βιωματικά και βλέπεις από κοντά όσα δεν φανταζόσουνα ποτέ ότι μπορείς να δεις και να κάνεις, όπως για παράδειγμα μία επίσκεψη στο Πυρηνικό εργοστάσιο του Penly δίπλα στη Μάγχη.

Εκπλήσσεσαι από την οικοσυνοικία Flaubert στην πόλη της Rouen, ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο που επιδιώκει μία βιώσιμη ανάπτυξη και λαμβάνει υπόψη την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόβλεψη των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Και προβληματίζεσαι για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον του, μια σχέση που εξελίσσεται και αλλάζει, όπως το γλυπτό του Adrian Villar, φτιαγμένο από ανόργανα και οργανικά υλικά που υπόκειται σε συνεχείς μεταμορφώσεις με την πάροδο του χρόνου. Και καταλαβαίνεις πώς σ’ αυτή τη σχέση για να υπάρχει ένα βιώσιμο μέλλον, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος απ’ όλους μας είναι επιβεβλημένη.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest