Καταγγελία: “Οι υπάλληλοι στο Δήμο Ρόδου αντιμετωπίζονται ως μαριονέττες”

Τις αυθαίρετες μετακινήσεις και διώξεις, ιδίως του επιστημονικού προσωπικού του Δήμου Ρόδου, καταγγέλλει η Εργατική Πρωτοπορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, είναι συχνό φαινόμενο οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις υπαλλήλων και ιδιαίτερα προϊσταμένων τμημάτων ή διευθύνσεων τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ρόδου. Η αιτία είναι ότι ως επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενό τους, έχουν διαφορετική ή/και αντίθετη άποψη από αυτήν της εργοδοσίας σχετικά με το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών.

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και τους συνεργάτες αυτής, και τονίζει ότι οι διώξεις εις βάρος των Μηχανικών και άλλων επιστημόνων στο Δήμο Ρόδου, δεν θα μείνουν «αναπάντητες»

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η δυνατότητα των δημοτικών υπηρεσιών για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας μας, υπονομεύεται σκοπίμως από τη δημοτική αρχή, καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες λειτουργούν με αναπληρωτές ή/και χωρίς αυτούς, ανάλογα με τα συμφέροντά της. Επίσης, δεκάδες μετακλητοί υπάλληλοι (ειδικοί συνεργάτες, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι), ως κομματικά (ή μη) στελέχη, αλωνίζουν τις υπηρεσίες και αυθαιρέτως δίνουν εντολές σε υπαλλήλους και προϊσταμένους, παραβιάζοντας την υπηρεσιακή ιεραρχία.

Για το λόγο αυτό, οι υπάλληλοι στο Δήμο Ρόδου, ιδίως οι προϊστάμενοι, αντιμετωπίζονται ως μαριονέττες. Από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα, η δημοτική αρχή συνεχίζει τις αυθαίρετες μετακινήσεις και διώξεις, ιδιαίτερα σε επιστημονικό προσωπικό, όπως π.χ. μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.α. Προφανώς, γιατί ως επιστήμονες και με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενό τους έχουν διαφορετική ή/και αντίθετη άποψη από αυτήν της εργοδοσίας σχετικά με το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου.

Το επιχείρημα της εργοδοσίας στις μετακινήσεις – διώξεις για δήθεν εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών είναι μια απάτη, καθώς εδώ και μήνες παραμένουν ακέφαλες διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Τμήμα Ακίνητης Περιουσίας της Δ/νσης Οικονομικών, το Τμήμα Κτιριακών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, κ.α. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή «βαφτίζει» την κατάχρηση εξουσίας και την παντελή απουσίας αιτιολογίας, ως εργοδοτικό δικαίωμα.

Τα όσα έχουν συμβεί πρόσφατα με τις αποφάσεις μετακινήσεων μηχανικών αποτελούν μια ακόμη απόδειξη κακοδιαχείρισης του επιστημονικού προσωπικού εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Θυμίζουμε την μετακίνηση μηχανικών λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής στην Κρεμαστή, την πρόσφατη μετακίνηση μηχανικού με εμπειρία 20 και πλέον ετών στις Τεχνικές Υπηρεσίες, την Πολεοδομία και την Μεσ. Πόλη & Μνημείων, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής σε άσχετη με την ειδικότητα του υπηρεσία, αλλά και την μετακίνηση δύο και πλέον Οικονομολόγων επίσης με 20ετή εμπειρία από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών σε άσχετες με το αντικείμενο τους υπηρεσίες. Αποδεικνύεται ότι ο πολιτικός και ο κομματικός στόχος της εργοδοσίας με αυθαίρετες ή/και εκδικητικές μετακινήσεις είναι να υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, ώστε αυτές είτε να ιδιωτικοποιηθούν είτε να μεταφερθούν στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΑΕ. Απτό παράδειγμα η Δ/νση Μεσ. Πόλης και Μνημείων, ως μια κατεξοχήν υπηρεσία που στο παρελθόν απαρτιζόταν από μεγάλο αριθμό Αρχιτεκτόνων Μηχανικών λόγω της φύσης αλλά και των αρμοδιοτήτων της.

Ως γνωστόν η Δ/νση Μεσ. Πόλης και Μνημείων εκπονεί αρχιτεκτονικές μελέτες αποτύπωσης, αποκατάστασης, αναβάθμισης, ανάπλασης, διαμόρφωσης, μεμονωμένων μνημείων, υπαίθριων χώρων. Συντάσσει μελέτες διαχείρισης για μνημειακά σύνολα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της UNESCO, προωθεί και υποστηρίζει δράσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Σε συνεργασία με τη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού εκπονεί και εφαρμόζει ειδικές πολεοδομικές μελέτες για μνημειακά σύνολα. Μεριμνά για τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών διαγωνισμών για την περιοχή ευθύνης του. Συντάσσει προδιαγραφές για επεμβάσεις και κανονισμούς εμφάνισης σε μνημεία ή μνημειακά σύνολα (Μεσαιωνική Πόλη, Νέα Αγορά, Λίνδος), σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες. Συντηρεί δημοτικές εγκαταστάσεις που παράλληλα αποτελούν μνημεία, πεζοδρόμια, οδοστρώματα, πλατείες κλπ. σε χαρακτηρισμένες για το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον τους περιοχές. Μεριμνά για την αποκατάσταση μνημείων δι’ αυτεπιστασίας. Συντηρεί και αποκαθιστά – κατασκευάζει τον αστικό εξοπλισμό. Είναι υπεύθυνη για την  άρση της ετοιμορροπίας και άρση της επικινδυνότητας σε ιδιωτικά ή δημόσια ακίνητα κ.α.

Μήπως, η μετακίνηση και της μοναδικής πλέον Αρχιτέκτονα Μηχανικού από Δ/νση Μεσ. Πόλης & Μνημείων σχετίζεται με την σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης των 63.576.244,30 ευρώ για την Μεσαιωνική Πόλη με το Υπουργείο Πολιτισμού; Αναρωτιόμαστε, στη πόλη Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, πώς θα αξιοποιηθούν χωρίς Αρχιτέκτονες Μηχανικούς τα σχεδόν 64 εκ. ευρώ για έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες;

Στο παρελθόν, η ως άνω Δ/νση απασχολούσε περισσότερους από έξι Αρχιτέκτονες. Γιατί άραγε σήμερα, με την παρούσα δημοτική αρχή, δεν απασχολεί κανέναν; Αντί να ενισχυθεί με επιπλέον Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, τελικά εκδιώκονται όλοι! Έχει ενημερωθεί η UNESCO γι’ αυτή την κατάντια; Γνωρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού το γεγονός αυτό; Ποιος θα εκπονήσει τις ειδικές μελέτες που απαιτούνται; Τι έγιναν αυτοί οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί του Δήμου Ρόδου με την μεγάλη εμπειρία;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι ότι η δημοτική αρχή σκοπίμως απαξίωσε δεκάδες Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν ή/και να απομακρυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Σήμερα, αρκετοί απ’ αυτούς βρίσκονται, είτε μέσα από την Κινητικότητα στο Υπουργείου Πολιτισμού, είτε οι ελάχιστοι απομείναντες σε σχετικές ή/και άσχετες με την ειδικότητα τους υπηρεσίες. Μήπως, τελικά οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί του Δήμου Ρόδου είναι διαρκώς υπό διωγμό, ώστε να ξεκινήσει το «φαγοπότι» με τις απευθείας αναθέσεις σε Ιδιώτες; Σε ποιες «τσέπες» του κομματικού πελατολογίου της δημοτικής αρχής θα καταλήξουν τα 64 εκ. ευρώ;

Τα επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα της δημοτικής αρχής δεν υπηρετούν, ούτε την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε τη διαφάνεια. Οι ως άνω μετακινήσεις, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι αυθαίρετες, εκδικητικές και κυρίως εις βάρος της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, δηλ. κατά της ίδιας της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, απουσιάζει από τις αποφάσεις μετακίνησης, η οποιαδήποτε αιτιολόγηση για την αναγκαιότητά τους, η έγγραφη συγκατάθεση του αρμόδιου Προϊσταμένου για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, η αξιολόγηση των προσόντων – εμπειρίας του υπαλλήλου, κ.α..

Δυστυχώς, έχουν πλέον γίνει συχνό φαινόμενο οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις υπαλλήλων και ιδιαίτερα προϊσταμένων τμημάτων ή διευθύνσεων τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ρόδου. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί καθώς η ΔΑΣΟΤΑ Ρόδου και η Αγωνιστική Κίνηση θεωρούν ότι αυτές είναι νόμιμες και δικαίωμα του εκάστοτε Δημάρχου. Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου, διαφωνούμε με τις ως άνω παρατάξεις. Οι μετακινήσεις, υπό τις συνθήκες που βιώνουμε, είναι εκδικητικές και αυθαίρετες, με την εργοδοσία να κάνει κατάχρηση εξουσίας. Για το λόγο αυτό, θα στηρίξουμε με τις δυνατότητές μας οποιοδήποτε μέλος του Συλλόγου ζητήσει τη συνδρομή μας, ώστε να προσβληθούν αυτές τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όσο και στα Δικαστήρια. Η εργοδοσία επιτέλους να «λογοδοτήσει» ως κατηγορούμενη!

Η Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου καταγγέλλει τη δημοτική αρχή και τους συνεργάτες αυτής (μετακλητοί υπάλληλοι) για τις διώξεις που υφίστανται Μηχανικοί (κάθε ειδικότητας) οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες στους χώρους εργασίας. Καλούμε επίσης τους επιστημονικούς φορείς των συναδέλφων μας να καταδικάσουν τη στάση της εργοδοσίας και να απαιτήσουν την αποκατάσταση της υπηρεσιακής τους θέσης με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και την πολυετή εμπειρία. Ομοίως, οφείλουν τα καταγγείλουν την γραμματέα του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και ΥΔΟΜ για την ωμή παρέμβαση στο έργο της Δ/νσης Μεσ. Πόλης & Μνημείων και την συστηματική παραβίαση της υπηρεσιακής ιεραρχίας.

Pin It on Pinterest