Τεράστιο το οικονομικό κόστος του foodwaste, καθοριστικό για τις κρατήσεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Το food waste αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα βιωσιμότητας της σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας και η σωστή του διαχείριση προσδίδει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Το συμπέρασμα αυτό είναι μόνο ένα από τα όσα σημαντικά προέκυψαν στην εσπερίδα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το Περιβάλλον, Προοπτικές & Δράσεις», όπως αυτή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου, στο Θέρμαι.
Στο σύνολό τους οι επιστήμονες – ομιλητές παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία καθημερινά μαγειρεύονται φαγητά τα οποία δεν καταναλώνονται από τους επισκέπτες, αλλά ούτε και από το προσωπικό, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Υπολογίσθηκε ότι κάθε επισκέπτης ξενοδοχείου, στο self service, ανά ημέρα δεν καταναλώνει περίπου μισό κιλό φαγητό από εκείνο που τοποθετεί στο πιάτο του. Η ποσότητα αυτή μειώνεται εάν το φαγητό του σερβίρεται στο τραπέζι a la carte. Μάλιστα, σε περαιτέρω εξειδίκευση παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποτυπώνουν σοβαρά σφάλματα στις απαιτήσεις των tour operators για το περιεχόμενο των εδεσμάτων στο μπουφέ. Υπάρχουν συνοδευτικά τροφίμων που δεν καταναλώνονται ποτέ και παρόλα αυτά υπάρχει η απαίτηση να υπάρχουν διαθέσιμα, έστω κι αν στο τέλος της ημέρας καταλήξουν στα σκουπίδια.
Κοστολογώντας όλα αυτά τα σφάλματα, προκύπτει μια μέση δαπάνη ύψους 4 ευρώ ανά ημέρα, ανά επισκέπτη, για τρόφιμα που δεν καταναλώνει. Στο τέλος της σεζόν, για μια μονάδα δυναμικότητας 200 κλινών, η δαπάνη που καταλήγει στα σκουπίδια ανέρχεται στο ποσόν των 128.000 ευρώ.
Τα παραπάνω αναλύθηκαν διεξοδικά από τις κυρίες Παναγιώτα Λάμπρου sustainability manager των Mediterranean Hotels και Νατάσσα Αντωνοπούλου National Green Key Coordinator, καθώς επίσης από τους κυρίους Σωτήρη Μυλωνά σύμβουλο αειφορίας & εκπρόσωπο της Travelife Ελλάδας – Κύπρου, Θεόδωρο Αργυρίου – Επιθεωρητή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης & Βιωσιμότητας, τον Ιωάννη Παππά – Ιδρυτή & Διευθύνων Σύμβουλο της GREEN EVOLUTION AE και τον Χρήστο Μητσοκάπα Quality Manager των Mediterranean Hotels.
«Έχουμε περάσει στην εποχή του πλήρους περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλες μας τις δραστηριότητες» τόνισε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος ως πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και συντονιστής της εσπερίδας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «σε όλες οι πλατφόρμες online κρατήσεων αποτυπώνεται η ανάγκη των ταξιδιωτών να διαμείνουν σε καταλύματα με αποδεδειγμένη περιβαλλοντική δράση και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το ποσοστό αυτό σήμερα ανέρχεται μέχρι και το 85% των κρατήσεων. Συνεπώς, η οικολογική στροφή αποτελεί μονόδρομο για όλες τις επιχειρήσεις».
Έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε, τόσο από τον καθηγητή Δημήτρη Μπούχαλη, όσο από τους κ.κ Σωτήρη Μυλωνά, Θεόδωρο Αργυρίου και Ιωάννη Παππά, για την απουσία συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, πιστοποιήσεων και υποδομών για την υποστήριξη των σύγχρονων απαιτήσεων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και απομείωσης των σκουπιδιών. Υπάρχουν σημαντικά εργαλεία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» τα οποία δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όπως και υπάρχει ανάγκη εθνικού συντονισμού για την εφαρμογή των αρχών της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις και η έλλειψή του είναι πλέον αισθητή σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας.
Στο σημείο αυτό ξεχώρισε η τοποθέτηση του διευθυντή ΦΟΔΣΑ δρ. Χρήστου Γαμβρούδη, που παρουσίασε το πλαίσιο των υποδομών όπως αυτά προετοιμάζονται στη Ρόδο και γενικά στο Νότιο Αιγαίο ώστε η περιφέρεια να είναι έτοιμη στις ανάγκες ορθής διαχείρισης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων.
Σημαντική υπήρξε και η παρουσίαση της κοινωνικής επιχείρησης – οργάνωσης «Για τη φύση», της οποίας ο επικεφαλής Νεκτάριος Καλογήρου ανέλυσε το σύνολο των δράσεων που υλοποιούνται με τη συνδρομή ξενοδοχείων και τουριστικών γραφείων για την αναδάσωση και τη φροντίδα καμένης δασικής έκτασης 3000 στρεμμάτων στο νησί της Ρόδου. Οι δράσεις, όπως παρουσιάσθηκαν, έδειξαν ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού, καθώς και τα τουριστικά γραφεία έχουν σημαντική συνδρομή στο έργο της περιβαλλοντικής φροντίδας.
Στην εκπνοή των παρουσιάσεων ο εκπρόσωπος του tour operator TUI κ. Ευάγγελος Γεωργίου πήρε το λόγο συγχαίροντας το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου για την θεματική οργάνωση και χαρακτηρίζοντας την εσπερίδα ως «εξαιρετική, με σπουδαία συμπεράσματα και την απόδειξη ότι η Ρόδος βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και συνολικά βιώσιμης ανάπτυξή της».
Η εσπερίδα για το περιβάλλον έκλεισε με την καταγραφή των συμπερασμάτων και εκλεκτά εδέσματα, όπως αυτά προετοιμάστηκαν από τους σπουδαστές της Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης ΙΕΚ Ρόδου του υπουργείου Τουρισμού και τη φροντίδα του διευθυντή Παναγιώτη Κουντούρη. Το food waste που μετρήθηκε στο τέλος της εσπερίδας ήταν μηδενικό.