Καμπάνες σε αρνητές γιατρούς – Κάποιοι πήραν κόσμο στον λαιμό τους

Τρία χρόνια μετά την επέλασή του στην Ελλάδα, ο κορωνοϊός παραμένει στο υγειονομικό προσκήνιο – ευτυχώς όχι με την οξεία, επικίνδυνη, θανάσιμη μορφή που είχε πριν από την ανάπτυξη των εμβολίων- αλλά και στο επιστημονικό με τους ειδικούς να συνεχίζουν να αποκωδικοποιούν τον ιό και να συλλέγουν δεδομένα για την ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Την ίδια στιγμή, όμως σε τουλάχιστον 10 Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες… άλλου τύπου για κάποια μέλη τους: Πειθαρχικές διαδικασίες στα αρμόδια όργανα για γιατρούς που καταγγέλθηκαν και παραπέμφθηκαν για αντιεπιστημονικό λόγο αλλά και έργο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γιατρούς που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους σχετικά με τον κορωνοϊό, τη θεραπεία και τον εμβολιασμό έβλαψαν τη ζωή ασθενών αλλά και γενικότερα έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Πέντε υποθέσεις γιατρών με «βαρύ» αντιεπιστημονικό παρελθόν βρίσκονται ήδη στο Ανώτατο Πειθαρχικό Όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΑΠΣΙ του ΠΙΣ), με τους ισάριθμους γιατρούς να έχουν προσφύγει στο δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΙΣ, κατόπιν καταδικαστικών αποφάσεων από τα Πειθαρχικά όργανα των Ιατρικών Συλλόγων όπου ανήκουν. Σημειωτέον, ότι οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης του ΑΠΣΙ σε βάρος τους προσφεύγοντας στη συνέχεια στο Διοικητικό Εφετείο.

Στην επόμενη συνεδρίαση του ΑΠΣΙ – έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου– αναμένεται να προσδιοριστεί η εκδίκαση της έφεσης που έχει ασκήσει 74χρονος αντιεμβολιαστής γιατρός από τον Βόλο, κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Οργάνου του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με την οποία του αφαιρέθηκε διά βίου η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Πρόκειται για έναν γιατρό με αντιεπιστημονική, κόντρα στις ιατρικές επιταγές, δράση που δεν περιορίστηκε μόνο στον Βόλο αλλά σύμφωνα με τις καταγγελίες έφτανε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέσω τηλεϊατρικής κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, για τον 74χρονο γιατρό- αρνητή του κορωνοϊού, αμέσως μόλις δημοσιοποιήθηκε χαρακτηρίστηκε ως πρωτοφανής, καθώς πρόκειται για απόφαση που καταγράφεται πρώτη φορά στα χρονικά των Ιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, το να αφαιρείται δια παντός η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος από έναν γιατρό σε πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο. Σύμφωνα με πηγές από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, η δια βίου αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος ήταν μονόδρομος μετά τις αποδειδεγμένες καταγγελίες για θάνατο ασθενών που ακολούθησαν τις συμβουλές του γιατρού.

Σε προηγούμενη συνεδρίασή του το ΑΠΣΙ έχει επιβάλλει πειθαρχική ποινή για αντιεπιστημονική δράση – και μάλιστα από τις πιο αυστηρές σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους- σε βάρος μιας γιατρού από το Ηράκλειο Κρήτης. Στην περίπτωση αυτή επρόκειτο για 50χρονη ιδιώτη γιατρό όπως και ο 74χρονος από τον Βόλο, η οποία δήλωνε «αρνητής» του κορωνοϊού, της λοίμωξης covid, της νοσηλείας, του εμβολιασμού. Η ποινή που της επιβλήθηκε από το ανώτατο πειθαρχικό όργανο ήταν προσωρινή παύση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος για τρία έτη.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ασκούν τον πειθαρχικό έλεγχο είτε μέσω του προέδρου τους είτε μέσω του πειθαρχικού συμβούλιου τους. Στην πρώτη περίπτωση, ο πρόεδρος καλεί τον γιατρό σε απολογία και έχει το δικαίωμα να επιβάλλει από απλή επίπληξη έως πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως 20.000 ευρώ, αλλά και αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Στον μεγαλύτερο Ιατρικό Σύλλογο της χώρας, αυτόν της Αθήνας (ΙΣΑ), το Πειθαρχικό Συμβούλιο καλείται στις επόμενες συνεδριάσεις του να εκδικάσει τρεις καταγγελίες σε βάρος γιατρών αρνητών της επιστήμης τους κατά την πανδημία. Και έχει συζητήσει άλλες τρεις το προηγούμενο διάστημα, που αφορούν σε γιατρούς με επικίνδυνη αντιεπιστημονική δράση. Εξ αυτών των τριών, έχει εκδοθεί μία αθωωτική απόφαση και άλλες καταδικαστικές σε βάρος των μελών του ΙΣΑ. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ποινή προσωρινής παύσης ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος για 1 έτος χωρίς αναστολή και στην άλλη ποινή προσωρινής παύσης ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος για δύο έτη, με αναστολή.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest