Το νησί της Ρόδου, χαρακτηρίζεται για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς η αφθονία νερού και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες συμβάλλουν σε αυτό. Ένας αποκλειστικός κάτοικος των υδροβιότοπων της Ρόδου, είναι το Γκιζάνι, ένα μικρό ψαράκι του γλυκού νερού που κατοικεί σε πηγές και ρέματα της Ρόδου.
Είναι γνωστό με την κοινή του ονομασία «Γκιζάνι», ή με τον επιστημονικό όρο «Ladigesocypris ghigii –Pisces Cyprinidae», ο οποίος δόθηκε χάρη στον Ιταλό καθηγητή Alessandro Ghigi, ο οποίος το 1900 ανακάλυψε το γκιζάνι στα νερά της Ρόδου.
Είναι ένα μικρόσωμο ψαράκι, μήκους το μέγιστο 10-12 εκατοστών, που έχει τη φήμη ενός ανθεκτικού οργανισμού που μπορεί να ανταπεξέλθει στις απότομες κλιματικές αλλαγές και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ή τις πολύ υψηλές του καλοκαιριού. Ζει για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 3 χρόνια και τρέφεται με μια ευρεία ποικιλία τροφών.
Το γκιζάνι, αποτελεί είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται τόσο από την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κύριος λόγος εξαφάνισης του, είναι η καλοκαιρινή ξηρασία και το λιγοστό νερό που μένει στα ρέματα της Ρόδου κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι αν και έχει ανθεκτικό οργανισμό, ο πληθυσμός του ψαριού το καλοκαίρι, μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, παρότι αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Το γκιζάνι έχει εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές της Ρόδου, κυρίως σε ρέματα και πηγές, όπως στον Λουτάνη ποταμό, στον Γαδουρά ποταμό, σε ρέματα του Ασκληπειού και της Ελεούσας, στο ρέμα του Αργυρού, στο φράγμα της Απολακκιάς, στη λίμνη των Νάνων καθώς και στα ρέματα Χα, Μάκαρη Λάρδου, Κρεμαστής και Παραδεισιού . Σήμερα ο πληθυσμός του γκιζανιού έχει εξαφανιστεί από τη λίμνη των Νάνων και την τεχνητή λίμνη της Απολακκιάς.
Η φύση μας έδωσε την τιμή να φιλοξενούμε στα εσωτερικά ύδατα του νησιού μας, ένα πανέμορφο, μοναδικό ψαράκι, το οποίο πλέον είναι ένα απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος. Ως κάτοικοι και λάτρες αυτού του τόπου, οφείλουμαι να ευαισθητοποιηθούμε και να προστατεύσουμε από τους ανθρώπινους κακόβουλους παράγοντες το γκιζάνι της Ρόδου.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα για το γκιζάνι: http://www.life-gizani.gr/