Πέθανε απο Κορωνοιό στην Κρήτη και δεν αφήνουν να επιστρέψει η σωρός στα Δωδεκάνησα

Άταφος λόγω γραφειοκρατίας δυο ολόκληρες ημέρες μετά τον θάνατό του από κορωνοϊό, βρίσκεται ο ηλικίας 74 ετών Γ.Μ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Η οικογένεια του μάταια προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας και του παραλογισμού των αρμοδιοτήτων και των νόμων.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις όσοι καταλήγουν από κορωνοϊό σε περιοχή της χώρας, διαφορετική από της κατοικίας τους, θα πρέπει να ταριχευτούν εντός 6 έως 8 ωρών προκειμένου να ταξιδέψουν στην γενέτειρά τους για να κηδευτούν. Αυτό θα συνέβαινε και στην παραπάνω περίπτωση, μόνο που υπάρχει ο εξής παραλογισμός, στα νοσοκομεία της Κρήτης, δεν υπάρχει η δυνατότητα ταρίχευσης της σορού, με  αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταφερθεί στον Πειραιά, ώστε να γίνει η ταρίχευση και από εκεί να μεταφερθεί στην Κάλυμνο για να ταφεί.

Έτσι από το νοσοκομείο διεμήνυσαν στους οικείους του, πως θα πρέπει να τον θάψου στην Κρήτη, κάτι που είναι εκτός λογικής. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, με το βασικότερα να είναι τα εξής: Γιατί μεταφέρονται άτομα με κορωνοϊό σε νοσοκομεία όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ταρίχευσης, όπως προβλέπει ο νόμος ώστε να γίνεται άμεσα η μεταφορά και η ταφή της σορού; Γιατί δεν δίνουν άμεσα βεβαιώσεις μη δυνατότητας ταρίχευσης  τα νοσοκομεία στα οικεία λιμεναρχεία, ώστε αφού σφραγιστούν οι σοροί να μπορούν να μπουν σε πλοία πάντα μέσα σε όχημα γραφείου τελετών και σε μεγάλη απόσταση από τα άλλα οχήματα; Γιατί αλήθεια με όλα τα παραπάνω δεν δίνουν την δυνατότητα στους οικείους του νεκρού αφού δεν μπορούν να τον θρηνήσουν, τουλάχιστον να τον θάψουν με αξιοπρέπεια;

Η οικογένεια του 74χρονου από την Κάλυμνο προσπαθεί να βρει λύση, με υψηλόβαθμα στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας να ψάχνουν τρόπους μεταφοράς του νεκρού, αλλά μια βεβαίωση πως , «δεν δίνατε το νοσοκομείο να πραγματοποιήσει ταρίχευση και η μεταφορά του νεκρού είναι ασφαλής με τα απαραίτητα μέτρα» να κρατάει την σορό στο ψυγείο. Σε εποχή πανδημίας, όπου οι νεκροί από κορωνοϊό κηδεύονται χωρίς να τους αποχαιρετούν οι συγγενείς τους, θα έπρεπε η πολιτεία να κόβει «μαχαίρι» φαινόμενα γραφειοκρατίας, ώστε ο νεκρός να κηδεύεται στον τόπο του με αξιοπρέπεια και όχι ως ξένοι σε ένα ξένο τόπο.

Πηγή: newspost.gr

Pin It on Pinterest