Δυο Γαλλικά μαχητικά Rafale ,ένα ελικοπτεροφόρο και μια φρεγάτα στην Ελλάδα απο την Γαλλία που δείχνει έμπρακτα την συμπαράσταση της στην Ελληνική Κυβέρνηση , ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας χθές διαμήνυσε πως θα σταλούν και άλλες ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο.
Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 13/8 στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.
Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».
Η συγκεκριμένη άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.
Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κοινή στρατιωτική άσκηση:
Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: Δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο
Η Γαλλία ανέπτυξε προσωρινά δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Τα δύο Rafale θα κάνουν σήμερα «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Αναμένονται τις πρωινές ώρες και θα παραμείνουν εκεί «μερικές ημέρες», διευκρίνισε.
Προηγουμένως, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση.
Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ την προσωρινή ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη ζώνη αυτή και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, να συντονισθούν περισσότερο ώστε να κατευνασθούν οι εντάσεις.
Στις 23 Ιουλίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε επικρίνει έντονα την «παραβίαση» της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία με τις τουρκικές έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Στα τέλη Ιουνίου είχε επίσης κατηγορήσει την Τουρκία ότι φέρει «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» στη λιβυκή σύγκρουση.
Ερντογάν: Η κλιμάκωση των εντάσεων προκαλείται από την Ελλάδα – Ο διάλογος είναι η λύση
Στον διάλογο βλέπει τη λύση στη διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AKP ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις» τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Oruc Reis: Άλλαξε ξανά κατεύθυνση, κινείται νοτιοδυτικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε ξανά κατεύθυνση και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι αυτή τη στιγμή, και εντός της παράνομης τουρκικής NAVTEX.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρυπίδα και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός των ορίων της παράνομης NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα.
Σήμερα τα ξημερώματα, ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα προερχόμενο από κυπριακή θαλάσσια ζώνη με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή.