Τον αποκάλεσαν παγκόσμιο σεισμό γιατί έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο. Παλαιστίνη, Κύπρο, Μικρά Ασία, Νότια Αλβανία, Ανατολική Ιταλία, Σκόπια, Αίγυπτο και άλλες περιοχές που ταρακουνήθηκαν από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Το βράδυ της 26ης Ιουνίου του 1926 η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε το νοτιοανατολικό Αιγαίο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κρήτη, τη Χάλκη, την Κω, την Κάρπαθο, την Τήλο, τη Χάλκη και το Καστελόριζο. Το επίκεντρο ήταν μεταξύ της Κω και της Ρόδου και σχεδόν 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός από την αρχή των καταγραφών στην Ελλάδα και προερχόταν από το ρήγμα της Χάλκης το οποίο είχε «δώσει»τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ του 1856 και τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1863 που κατέστρεψε 12 χωριά στη Ρόδο και σκότωσε 300 ανθρώπους. Δημοσίευμα της εποχής για τον μεγάλο σεισμό
Οι ζημιές στη Ρόδο ήταν τεράστιες. Συνολικά 3.200 σπίτια κατέρρευσαν εκ των οποίων τα 600 στο χωριό Αρχάγγελος. Άλλα 550 υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλο το νησί, από τους οποίους οι τέσσερις στον Αρχάγγελο. Ίσως ο αριθμός των νεκρών να ήταν μεγαλύτερος αν λίγο νωρίτερα δεν είχαν είχαν προηγηθεί μικροσεισμοί που προειδοποίησαν τους κατοίκους και πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην Κρήτη, το ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν χωριά του Ηρακλείου. Περισσότερα από 200 σπίτια κατέρρευσαν και πάνω από 500 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Κανείς δεν έχασε τη ζωή του, αλλά υπήρξαν δεκάδες τραυματίες.
Οι Βασίλης και Κατερίνα Παπαζάχου αναφέρουν στο βιβλίο τους «Οι σεισμοί της Ελλάδας» ότι οι γειτονικές του Ηρακλείου παραλιακές γραμμές ανασηκώθηκαν τμηματικά περίπου 20-30 εκατοστά και προκλήθηκε διαπλάτυνση της ακτής για μερικές δεκάδες μέτρα….
Πηγή : mixanitouxronou.gr/